Kerk & religie

Kerk Hellendoorn helpt met maatjesproject bij geldzorgen

In OuderlingenBlad, een maandelijkse uitgave van de Protestantse Kerk in Nederland ten behoeve van ouderlingen en andere pastoraal werkers, wordt ingegaan op een project in Hellendoorn. De kerken en de plaatselijke overheid werken daar samen om mensen met financiële problemen te laten opvangen door een netwerk van vrijwilligers.

17 September 2012 21:27Gewijzigd op 14 November 2020 23:13
Foto ANP
Foto ANP

„Op 26 januari 2011 werd officieel de Stichting Financiële Begeleiding Budget Op Orde Maken (BOOM) opgericht in Hellendoorn. Het doel is om vrijwilligers in te zetten die mensen met financiële problemen gaan begeleiden. (…)

Natuurlijk worden er bepaalde eisen aan de vrijwilligers gesteld. Mbo-niveau, eigen financiën op orde hebben, maar vooral ook affiniteit met de doelgroep. Toch komen onze budgetmaatjes uit alle geledingen van de samenleving: jong-oud, man-vrouw, kerkelijk betrokken of buitenkerkelijk en een grote verscheidenheid aan beroepsgroepen. In juni 2012 waren er meer dan 40 budgetmaatjes actief en stonden er nog 5 personen op de wachtlijst om opgeleid te worden.

De vrijwilligers werken altijd in koppels van twee, zodat er een reserve is, mocht er iemand ziek worden of met vakantie gaan. Zo garanderen we continuïteit in de begeleiding. Het betekent dat er steeds op iemand teruggevallen kan worden. Daarbij bezoeken sommige koppels de hulpvrager altijd samen, anderen begeleiden de hulpvrager alleen, maar dan wel steeds in onderling overleg.

In de anderhalf jaar dat we nu bezig zijn, zijn er bijna honderd adressen bezocht door de coördinator, samen met een bestuurslid. (…)

Door intensieve samenwerking met andere instanties worden hulpvragers naar ons doorverwezen door onder andere het Hulpfonds, Diaconiën/Caritas, Gemeente, Woningstichting, Steunpunt Minima en Maatschappelijk Werk. Maar er zijn ook hulpvragers die zichzelf melden, nadat ze via familie of de media over BOOM gehoord hebben. We hebben inmiddels al zo veel aanmeldingen van hulpvragers dat we met een wachtlijst moeten werken, wat we ten zeerste betreuren. (…)

Ondertussen zijn er al tientallen trajecten afgesloten. Jammer genoeg niet allemaal met succes. Sommige mensen zijn niet gemotiveerd om geholpen te worden en komen afspraken niet na. Er zijn echter ook al veel prachtige dingen gebeurd. Mensen hebben overzicht van en inzicht in hun inkomsten en uitgaven gekregen, zijn een kasboek bij gaan houden, hebben onnodige abonnementen opgezegd en gaan bewuster met hun geld om. Zij staan weer zelfbewust op eigen benen. En daar gaat het in onze hulp om.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer