Kerk & religie

Bidstond Veenendaal: waken en werken

VEENENDAAL – Op de verkiezingsdag krijgt een christen er een bijzondere taak bij, zei P. Schalk dinsdagavond tijdens een bidstond die door verschillende kerken in Veenendaal was belegd met het oog op de verkiezingen.

Van een medewerker
12 September 2012 10:56Gewijzigd op 14 November 2020 23:08
Ds. Goudriaan. Foto RD
Ds. Goudriaan. Foto RD

Aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen kwam het interkerkelijke gezelschap samen in de hersteld hervormde Brugkerk om zich te bezinnen op de verkiezingen en voor land en volk te bidden. A. Kok, ouderling van de christelijke gereformeerde Pniëlkerk, verrichtte de opening.

„In weerwil van alle verwarring, na een hectische verkiezingstijd, is de Heere ons rustpunt. Met Hizkia mogen wij onze noden aan Hem voorleggen. Ondanks alle woelingen mag met de Nederlandse Geloofsbelijdenis het vertrouwen worden nagesproken dat uiteindelijk alles goed komt.”

Schalk, directeur van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie en ouderling van de gereformeerde gemeente in Veenendaal, sprak over ”waken, bidden en werken”, naar aanleiding van de profeet Habakuk, die zijn boodschap door middel van een groot bord langs de weg kenbaar maakte. De methode van de verkiezingsborden is niet nieuw, aldus Schalk.

„Habakuk deed dit niet zomaar. Eerst wachtte hij op een woord van de Heere. Hij waakte en bad, wachtte op antwoord en toen ging hij aan de slag om een tableau te maken.” Volgens Schalk is het nu ook geboden te waken, te bidden en te werken, „omdat onze samenleving wordt gedomineerd door het individualisme en het autonome denken. Ieder spreekt over een financiële en economische crisis, maar de geestelijke crisis is veel erger.”

Gelijkheidsstreven

De ouderling schetste de ontwrichting als gevolg van een doorgeschoten gelijkheidsstreven dat momenteel vooral wordt toegespitst op de homo-emancipatie. „Ook staat de vrijheid van onderwijs onder druk en zijn in ons land euthanasie en abortus tenhemelschreiende praktijken. Christenen behoren te waken en te bidden, maar ook leesbare brieven te zijn in de samenleving, door hun wandel.”

Bewogenheid

Schuldbelijdenis en wederkeer naar Gods geboden zijn noodzakelijk, zei Schalk. „Een christen behoort alle dagen zijn taak in de maatschappij voorbeeldig uit te voeren, maar op de verkiezingsdag komt er een bijzondere taak bij, namelijk het uitbrengen van een stem.”

Ds. M. Goudriaan, hervormd predikant in Veenendaal, eindigde met een meditatie over Genesis 18 waarin Abraham voor Sodom pleit. Ds. Goudriaan zei dat de Bijbel de ontstellende wetteloosheid in Sodom en omliggende steden beschrijft als een totale en algemene zedeloosheid.

De tomeloze genotzucht van onze cultuur vertoont veel overeenkomsten met het grenzeloos hedonisme van Sodom, aldus ds. Goudriaan. „Als Abraham gaat pleiten voor dergelijke goddeloze steden, zoekt hij niet het eigenbelang, zelfs niet het familie­belang, maar het behoud van die bevolking.”

Volgens de predikant is het goed de voorbede niet te beperken tot de christelijke volksvertegenwoordigers, maar ook voorbede te doen voor parlementariërs die zelf nooit bidden.

„Uit het voorbeeld van Abraham valt te leren dat hoe meer het leven van genade als een wonder ervaren wordt, des te meer bewogenheid er is voor verlorenen. Wie zichzelf gered weet, zal meer voor verlorenen gaan pleiten.”

Schuldbelijdenis

Ds. Goudriaan riep ertoe op het voorbeeld van Abraham te volgen en met schuldbelijdenis te gaan pleiten voor ons land en volk. „Het gaat niet zozeer om een zetel meer of minder, maar het gaat over het behoud of het verderf van ons volk.

Kent u diezelfde plaats als Abraham, pleit u in ootmoed bij God? Abraham moest ophouden bij tien rechtvaardigen, maar Abrahams grote Zoon, Jezus Christus, pleit dag en nacht voor al de Zijnen.

Het is belangrijk dat u in het geloof hebt gezien op Christus, Die ter rechterhand van Zijn Vader zit. Dan komt er de bede of de Heere wil opstaan en redden omwille van het Lam.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer