Politiek

Heel weinig animo voor vaste termijn Kamer

DEN HAAG – Scheidend Kamervoorzitter Verbeet krijgt vanuit de Tweede Kamer vrijwel geen steun voor haar uitspraak dat een vaste zittingstermijn voor de Tweede Kamer het overwegen waard is.

Redactie politiek
7 September 2012 23:08Gewijzigd op 14 November 2020 23:04
Gerdi Verbeet. Foto ANP
Gerdi Verbeet. Foto ANP

Verbeet vindt dat de kiezers de laatste jaren wel heel vaak naar de stembus moeten om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. In een interview met deze krant zei ze vrijdag: „Waar ik serieus over zou willen nadenken, is een vaste zittingstermijn voor de Tweede Kamer, net als nu geldt voor gemeenten en provincies. Als het kabinet dan valt, moeten de fracties binnen de bestaande politieke verhoudingen een nieuwe coalitie vormen.”

CDA-Kamerlid Smilde kan zich bij Verbeets pleidooi wel iets voorstellen, maar ze ziet vooral bezwaren. „Uit ervaring weten we dat wanneer bijvoorbeeld een college van burgemeester en wethouders valt, het soms muurvast zit om een nieuw college te vormen op basis van de actuele samenstelling van de raad.”

Wat Smilde betreft, „moeten we terug naar de situatie dat wanneer een kabinet valt, eerst gekeken wordt of er geen andere mogelijkheden zijn. Nu betekent een kabinetsval ‘automatisch’ nieuwe verkiezingen. De inzet om eerst een andere mogelijke coalitie te verkennen, vraagt wel een enorme omschakeling. Ik vraag me af of politici daartoe in staat zijn, zeker als hun partij hoog staat in de peilingen, maar toch ligt hier naar mijn idee de oplossing.”

GroenLinks-Kamerlid Grashoff ziet een vaste zittingstermijn ook niet als een goede oplossing. „Vanuit democratisch oogpunt vinden wij dat de kiezer zich over een kabinetscrisis en de oorzaken daarvan moet kunnen uitspreken. Als je dat loslaat, hebben politici niet langer de mogelijkheid om de kiezers te raadplegen.”

De ChristenUnie is er evenmin voor te porren. Het congres van de partij sprak eind juni uit dat na een kabinetscrisis niet automatisch nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden, maar dat bij voorkeur moet worden gezocht naar mogelijkheden om binnen de bestaande verhoudingen in de Tweede Kamer een nieuw kabinet te formeren.

Fractieleider Slob voegde daar later aan toe dat het „absurd” is dat Nederland nu voor de vijfde keer in tien jaar tijd naar de stembus gaat. Desondanks is de partij tegen een vaste zittingstermijn. „Wij gaan niet mee in het pleidooi van Verbeet”, aldus partijvoorlichter Van Stuijvenberg. „Bij de gemeenteraad en de Provinciale Staten heb je wel een vaste termijn, maar dan staat er een hogere macht boven de wethouders en de Gedeputeerde Staten. Vroeger had de koningin ook een zekere positie boven de Kamer bij een formatie, maar dat is sinds kort niet meer het geval. Een kabinetsval in combinatie met een vaste zittingstermijn van de Kamer kan tot moeilijke of chaotische situaties leiden.”

Het Europees Parlement heeft ook een vaste zittingstermijn, maar is onvergelijkbaar met de Kamer: „De Europese Commissie wordt niet vanuit het Europees Parlement geformeerd.”

De SGP is juist wél voor een vaste zittingstermijn. „Ons idee”, twitterde partijvoorlichter De Bruyne in reactie op Verbeet. „Van der Staaij heeft dat al meteen na de val van het kabinet voorgesteld”, aldus De Bruyne.

Lokale politici en niet-politici reageren op internet meestal overigens positief op de suggestie van Verbeet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer