EU botst met VS over passagiersgegevens
Europees commissaris Bolkestein (Interne Markt) verlangt van de Verenigde Staten concessies bij de onderhandelingen over het verstrekken van gegevens van passagiers op transatlantische vluchten.
De Amerikanen willen in het kader van het voorkomen van terreuraanslagen voortaan vooraf inzicht hebben in de lijst van personen die naar de VS vliegen. De EU meent echter dat Washington onvoldoende garanties biedt op het punt van de bescherming van de privacy. „Er is sprake van grote verschillen van inzicht”, zei Bolkestein dinsdag in het Europees Parlement.
Minister van Binnenlandse Veiligheid Ridge eist informatie over onder meer creditcards, paspoort- en telefoonnummer, familierelaties en de religieuze voorkeur van een reiziger. Het is bovendien de bedoeling het verzamelde materiaal gedurende een lange tijd te bewaren en dat eventueel ook te gebruiken bij het opsporen van andere vormen van criminaliteit.
Europese luchtvaartondernemingen werken nu reeds, uit angst voor forse financiële sancties en het intrekken van landingsrechten, mee aan het ter beschikking stellen van de gevraagde gegevens. Daarmee handelen zij in strijd met de wet.
„Er zijn bij deze kwestie fundamentele vrijheden in het geding”, benadrukt Bolkestein. Over twee weken praat hij in Brussel met een Amerikaanse onderminister verder over de zaak. De VS huldigen het standpunt dat veilig vliegen een offer waard moet zijn in de sfeer van de privacy.
Blijft een akkoord uit, dan zou Bolkestein de vliegmaatschappijen nadrukkelijk kunnen verbieden nog langer informatie uit te leveren. Dat brengt de betrokken bedrijven in botsing met de autoriteiten aan de overzijde van de Oceaan. Die zullen wellicht tegenmaatregelen treffen, met vervolgens de dreiging van een ernstige crisis tussen Europeanen en Amerikanen in de luchtvaart. „Die kan ons meer pijn doen dan hen”, waarschuwt Bolkestein.