Rabbijn op straat in Berlijn afgetuigd
BERLIJN – In Berlijn is dinsdagavond een rabbijn afgeranseld door vier jongeren, vermoedelijk van Arabische komaf. Dat gebeurde in het bijzijn van zijn 6-jarig dochtertje, dat met de dood werd bedreigd.
De 53-jarige rabbijn moest zich in een ziekenhuis aan zijn verwondingen laten behandelen, zo heeft de politie woensdag laten weten. De orthodox-joodse geestelijke was een van de eerste rabbijnen die na de Tweede Wereldoorlog in Duitsland werden ingewijd.
De jongeren blokkeerden de weg voor de rabbijn toen deze aan het begin van de avond samen met zijn dochtertje in het stadsdeel Schöneberg op straat liep. „Bent u een Jood?” vroegen ze. Daarna begon een van hen de geestelijke, die een traditioneel Joods hoofddeksel (kippa) droeg, op het hoofd te slaan. De jongeren riepen allerhande antisemitische beledigingen en bedreigden zijn dochter met de dood. Daarna sloeg het viertal op de vlucht en liet het de gewonde rabbijn achter op straat.
Burgemeester Klaus Wowereit van Berlijn heeft de daad veroordeeld als een „laffe aanval”, zo meldde dagblad Die Welt. „Berlijn is een open metropool, waarin we intolerantie, vijandelijkheden ten opzichte van vreemdelingen en antisemitisme niet dulden”, aldus de burgemeester. Volgens hem zal de politie er alles aan doen om de daders op te pakken. De Berlijnse senator Frank Henkel (CDU) verklaarde: „Zulke daden worden onverbiddellijk vervolgd. Niemand mag angst hebben om voor zijn religie uit te komen.”
Volgens het Joodse Forum voor democratie en tegen antisemitisme (JFDA) zet de rabbijn zich al jaren in voor de dialoog tussen moslims en christenen. In vroeger jaren werd hij meermalen in het openbaar beledigd, aldus het JFDA. De gebeurtenissen van dinsdagavond tonen opnieuw aan hoe belangrijk geweldspreventie en onderwijs zijn, stelt JFDA-voorzitter Lala Süsskind.
Moshe Kantor, president van het Europees Joods Congres, roept in Die Welt de aanslag op een Joodse school in het Franse Toulouse, in maart dit jaar, in herinnering. Daarbij doodde een moslim zeven mensen. Volgens Kantor wordt in Europa nog altijd niet erkend dat hier sprake is van een „massief probleem.” Elke antisemitische aanslag versterkt de onzekerheid van de Joodse gemeenschap, aldus de president.
Het EJC, gehuisvest in Parijs, vertegenwoordigt Joodse gemeenten in Europa. Kantor kondigde voor volgende week een treffen op hoog niveau aan van vooraanstaande personen van Joodse en islamitische gemeenten. Hij hoopt dat het dan tot een gezamenlijke veroordeling van de gewelddadigheden komt.
Antisemitisme is nog steeds diep verankerd in de Duitse samenleving, zo concludeerde eind vorig jaar de ”Expertenkreis Antisemitismus” in een lijvig rapport. Deze onderzoeksgroep doet in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek naar antisemitisme in Duitsland.
Volgens de onderzoekers is zo’n 20 procent van de Duitsers „latent antisemitisch.” Veel synagogen in Duitsland –waaronder bijvoorbeeld ook de Neue Synagoge aan de Oranienburger Strasse in Berlijn– worden permanent bewaakt.
Lees ook:
Een vijfde Duitsers latent antisemitisch