Commentaar: Assange moet naar Zweden
Opnieuw houdt Julian Assange de wereld in zijn greep. Wist hij enkele jaren geleden keer op keer opzien te baren door op zijn site WikiLeaks geheime documenten te plaatsen, nu slaagt hij erin dat zo ongeveer heel Latijns- Amerika zijn stem verheft opdat de Britten van hem afblijven.
Om aan uitlevering naar Zweden te ontkomen, heeft Assange zijn toevlucht gezocht in de ambassade van Ecuador in Londen. Inmiddels is duidelijk dat de Ecuadoriaanse regering bereid is de man van WikiLeaks asiel te verlenen. Probleem is echter dat de asielzoeker alleen naar het Latijns-Amerikaanse land kan vertrekken via Brits grondgebied. Maar dan zullen de Britten hem oppakken en op een vliegtuig zetten naar Stockholm. Zweden wil Assange horen omdat hij wordt verdacht van aanrandingen.
Opvallend is dat Assange gisteren in zijn toespraak vanaf het balkon van de ambassade met geen woord heeft gerept over de aanklacht van de Zweedse rechter. Hij richtte zich op het risico dat hij na de rechtszaak in Stockholm, waar hij zegt niet bang voor te zijn omdat hij overtuigd is van zijn onschuld, vooral op het risico dat hij vervolgens zal worden uitgeleverd aan Amerika.
Als dat laatste gebeurt, zal hij wis en zeker tot een zware gevangenisstraf worden veroordeeld. De Amerikanen zijn immers woedend dat Assange allerlei geheime, militaire informatie openbaar heeft gemaakt.
De Britten zijn niet van plan Assange zomaar naar Ecuador te laten gaan. Sterker, ze overwegen de ambassade binnen te dringen om hem te arresteren. Weliswaar kan dat worden uitgelegd als schending van de diplomatieke onschendbaarheid, maar Londen denkt zich te kunnen beroepen op een wet die terroristische activiteiten bestrijdt. Ecuador en een aantal Latijns-Amerikaanse landen zeggen een dergelijke actie hoog op te nemen.
Klokkenluiders oogsten in het algemeen sympathie bij de publieke opinie. Assange heeft daar ook lang op kunnen rekenen. Hij maakte via WikiLeaks feiten openbaar die wel werden vermoed maar nimmer bewezen. Dat kan men positief duiden, al leek het er soms op dat Assange zich niet altijd de vraag stelde of de openbaarmaking mensenlevens op het spel zetten.
Wat hij echter nu doet, deugt niet. Er loop tegen hem een strafrechtelijk onderzoek in een zaak die niets met zijn internetactiviteiten heeft te maken. Hij wordt verdacht van verkrachting. Daar zal hij zich voor moeten verantwoorden.
Er kunnen omstandigheden zijn waarom mensen hun veiligheid zoeken in een ambassade. Zo zijn er voorbeelden uit het verleden dat mensen in totalitaire staten daarheen vluchtten omdat ze vanwege hun geloof of overtuiging dreigden te worden opgesloten. Dat is echter van een andere orde dan wanneer mensen zich aan een strafzaak proberen te onttrekken door bij een buitenlandse vertegenwoordiging een goed heenkomen te zoeken. Assange suggereert dat hij dit doet vanwege zijn journalistiek werk op WikiLeaks, maar het gaat om de verdenking van een misdrijf. Daarom zou Ecuador hem ook geen onderdak moeten geven. Assange moet gewoon naar Zweden.