Fruit uit het dorpswinkeltje
Witlof uit Lewedorp, bloemkool uit Kruiningen, yoghurt uit Nisse en fruit uit eigen boomgaard. De producten in de boerderijwinkel van Arnold en Pauline van Damme uit Heinkenszand (Zuid-Beveland) komen (bijna) allemaal uit de buurt.
Via de achterdeur stapt Arnold van Damme zo zijn boomgaard in. In 2000 nam hij het fruitteeltbedrijf van zijn vader over. Een paar jaar later verscheen er een kraampje met fruit uit eigen boomgaard aan de weg. Dat liep goed. Een collega wees Van Damme op de mogelijkheid om een winkel aan huis te beginnen. Van het een kwam het ander. Inmiddels verzorgt de fruitteler de inkoop van de florerende zaak, zijn vrouw Pauline houdt het reilen en zeilen van de winkel in de gaten.
De omzet van hun boerderijwinkel stijgt nog steeds. Arnold: „Het biedt ons wat financiële zekerheid. In de fruitteelt had je tot een jaar of tien geleden nog wel eens een jaar met een goede opbrengst. De laatste tijd zijn de prijzen die telers voor hun fruit krijgen erg laag en is het aanbod van Oost-Europese kwekers heel groot.”
De winkel van de familie Van Damme onderscheidt zich van de supermarkt doordat de producten nagenoeg allemaal van bedrijven uit de buurt afkomstig zijn. „Het appelsap komt van fruit uit onze eigen boomgaarden, de witlof uit Lewedorp, de bloemkool uit Kruiningen”, somt Pauline moeiteloos op. „Onze klanten vinden dat prettig. We merken dat er bij mensen bewustwording op gang komt. Ze vragen zich steeds vaker af waar het voedsel vandaan komt en met welke stoffen het is bespoten. Mensen proeven het dat onze producten vers zijn. Wij letten er ook op dat het voedsel zo milieubewust of diervriendelijk mogelijk wordt geproduceerd.”
Zowel oudere mensen als jonge gezinnen weten de winkel net buiten Heinkenszand te vinden. Pauline: „Ouderen missen het praatje in de supermarkt. Soms is het hier rustig wat klanten betreft, maar dan heb ik toch de hele morgen in de winkel gestaan. Dan grap ik wel eens tegen Arnold dat ik mijn praatochtend weer heb gehad. Ik denk wel eens dat wij de rol van het overal verdwenen dorpswinkeltje vervullen.”
De oud-leerkracht had niet verwacht dat ze het werk in een winkel zo leuk zou vinden. „Ik geniet van de sociale contacten, van het klantgericht bezig zijn. Ouderen help ik bijvoorbeeld met het inpakken van fietstassen. Het scheelt ook dat ik voor de volle 100 procent achter onze producten kan staan. Ik zou het vast minder prettig vinden om achter de kassa in een snackbar te werken.”
De boerderijwinkel is vijf dagen per week geopend. Voor het echtpaar met vijf kinderen begint de werkdag vroeg. Arnold start met het inrichten van de vleeshoek, Pauline gaat aan de slag met verse salades. Daarna helpt ze de kinderen naar school. Twee ochtenden per week en op zaterdag is Pauline in de winkel te vinden.
De winkel begon in een klein hoekje van de garage. Inmiddels is die ruimte helemaal in beslag genomen. Flessen sap staan fraai uitgestald in kistjes, boven elke afdeling is een soort rieten overkapping gemaakt om het boerderijgevoel vast te houden. Pauline: „Klanten vragen voor de grap wel eens of we ook de naastgelegen loods erbij trekken. Soms kriebelt het inderdaad om bijvoorbeeld een terras in te richten. Maar je kunt gewoon niet alles. De balans tussen gezin en werk moet behouden blijven.”
www.boerderijwinkelvandamme.nl