Consument

Op pad met de rugzak

Wie dagen achter elkaar met 15 kilo bagage zeult, beseft pas het belang van een goede rugzak.

Mariska Dijkstra-Wolters

15 August 2012 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 22:40
Foto André Dorst
Foto André Dorst

Backpacken is in. Alle bagage in een tas en gaan. Jongeren vliegen na hun examen naar Australië of Nieuw-Zeeland en overnachten in jeugdherbergen. Daar laten ze hun bagage liggen en trekken ze verder het land in. Hoewel de Engelse term ”backpack”, rugzak, anders doet vermoeden, is het met zo’n bestemming maar de vraag of een standaardrugzak de ideale tas is.

Corno Berendsen van Bever in Houten, een landelijke winkelketen voor buitensportartikelen, had tijdens zijn backpackavontuur in ieder geval géén rugzak maar een grote weekendtas bij zich. Wanneer hij dan wél een rugzak meenam? „Toen ik ging trekken in Noorwegen. Dagen wandelen. Dan weet je op een gegeven moment wel hoe belangrijk een goede tas is.”

De variatie in rugzakken is enorm. Om een goede keus te maken is het volgens Berendsen belangrijk om vooraf duidelijk te hebben wat iemand op reis gaat doen. Gaat hij kamperen of overnacht hij in een jeugdherberg? Gaat hij vliegen, met de bus of met de benenwagen? Of misschien alle drie: elke tas heeft zijn eigen mogelijkheden.

Allereerst moet je de keuze maken voor de afmeting van de tas. De rugzakken tot zo’n 20 liter zijn er voor de korte dagtrip. Daarin stop je wat eten en drinken, een camera en een handdoek. In de wat grotere tassen passen bijvoorbeeld ook nog een loopstok en een regenjas. De tas waarin meer dan 40 liter kan, kun je voor meerdaagse tochten gebruiken. Vanaf 60 liter past er ook een goede kampeeruitrusting in. Die doe je trouwens niet op –zoals veel mensen doen–, maar in je tas. Berendsen: „Tegenwoordig zijn zelfs slaapmatjes superklein op te vouwen.”

Veel rugzakken zijn tegenwoordig in te stellen op ruglengte. Belangrijk, want daardoor kan de heupband ook echt op de heup worden gedragen. En dat is weer belangrijk omdat twee derde van het gewicht van de tas door de heup gedragen moet worden; de rest door de schouders. Is de zak te kort, dan til je het gewicht vooral met je rug en schouders: dat ben je snel zat. Is de tas te lang, dan kiept hij achterover.

Hoe groter de tas, hoe meer spullen iemand mee zál nemen. Dat lijkt van tevoren aantrekkelijk, maar wie wat reissites doorleest, weet dat veel reizigers daar al snel spijt van hadden. Bellefleur Kramer, die als beginnend verkoper bij Bever werkt, kent het fenomeen. Ze wandelde twee weken met haar 55 literrugtas door Nepal. „Op een gegeven moment snapte ik echt niet meer waarom ik zo nodig acht onderbroeken moest meenemen. Dan is elke gram te veel.”

Het aantal kilo’s dat iemand kan meetorsen, is ook afhankelijk van zijn lichaamsgewicht. Corno Berendsen: „Zorg dat de tas in z’n geheel niet zwaarder is dan een vijfde of een zesde van je gewicht. Anders gaat je lichaam protesteren.”

In een doos in de winkel van Bever in Houten ligt een berg vulmateriaal, zwaar spul. Dat is bedoeld om tijdens het passen in de tas te stoppen. Berendsen raadt klanten aan er enkele rondjes mee door de winkel te lopen: „Pas dan weet je zo ongeveer wat je tas tijdens de reis gaat doen.”

Tassen verschillen niet alleen in grootte, maar ook in pasvorm. Zo zijn er rugzakken die speciaal voor vrouwen zijn ontwikkeld. Die hebben andere verhoudingen dan die voor mannen. De schouderbanden zijn bijvoorbeeld korter en smaller.

Oudere modellen konden alleen van boven gevuld worden. Tegenwoordig heeft bijna elke rugtas ook een voorrits, dat is dan een zogenoemde frontloader. Handig voor als je snel iets wilt pakken. Ook slim: enkele tassen hebben een los kleiner rugzakje dat je aan de grote tas vastmaakt. Dan kun je je grote tas in je nachtverblijf laten liggen en neem je de kleine mee.

Aan bijna iedere goede tas is tegenwoordig een watersysteem te bevestigen. Daarmee kan iemand met een slangetje de hele dag door slokjes drinken. Berendsen: „Dan hoef je niet steeds je fles moet pakken.”

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de rugzakken hebben allemaal betrekking op vergroting van het comfort. Zo is ventilatie een belangrijk item. Veel lichtere rugtassen hebben ventilerende stof aan de achterkant waardoor er lucht tussen de rug en de tas kan komen, waardoor hij niet aan je rug gaat kleven.

Bij de zwaardere tassen is ”custom molding” een mogelijkheid. Dat is een uitvinding van de makers van het tassenmerk Osprey. Een medewerker van de winkel doet de heupband in een oventje. Hij wordt daardoor zacht. Na vijftien minuten dragen past hij voor altijd precies.


Mooi met mannenmodel

Joanne Scherpbier (27) uit Nunspeet koos voor haar trektocht door Australië een mannenmodel rugzak. Veel te zwaar. Maar dat was achteraf.

Vier jaar geleden trok Joanne samen met haar broer Rogier acht maanden door Australië. „Een heerlijke tijd, ik denk er nog vaak aan terug. We hadden van tevoren niets geregeld, alleen het beginadres. Als het geld op was, gingen we een paar weken werken.”

Ze koos voor een mannenmodel rugtas, „zodat ik meer kon meenemen. De inhoud was 80 liter. Ik dacht dat het een Lafuma was.” Achteraf gezien was het wel „heel zwaar, zo’n megamodel, maar ik denk toch dat ik qua afmeting weer dezelfde zou kopen. Want ik kon wel lekker veel kleren meenemen.” Lachend: „Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden.”

Haar rugzak had verschillende vakken, met een rits overdwars. „Ideaal, zo hoef je niet je hele backpack open te maken om iets onderin te pakken. Daar had ik vooraf goed over nagedacht en het bleek tijdens het reizen ook heel handig.”

De broer van Joanne had een tas waar een klein rugzakje bij hoorde. „Die kon je er dan aanklikken. Dat is nog handiger, dus een aanrader voor iedereen die er nog geen gekocht heeft. Je kunt dan je belangrijke spullen in de kleine tas doen en tijdens het reizen bij je houden. Ook handig tijdens het vliegen: je grote rugzak gaat het bagageruim in en bij de hereniging van je spullen klik je de boel weer aan elkaar.”

Joanne Scherpbier had een apart rugzakje voor haar belangrijke spullen. „Maar omdat je rug bedekt is met die megabackpack, is er geen plek meer voor de kleine, dus die had ik voorop. Op zich ook handig, dan val je minder snel achterover.”

De reizigster heeft nog een tip: Houd je backpack goed in de gaten. Dat leerde ze uit ervaring. „Mijn broertje en ik gingen nog even naar de receptie bij een hostel en lieten onze backpack even buiten staan. Dat ding is ook zo zwaar, dat gesjouw de hele tijd. De receptie was 2 meter verder en het was een open hostel, dus praktisch buiten. Dat gaat wel goed, dachten we. Niet dus, toen we ons weer omdraaiden waren allebei onze backpacks weg! Zie dan maar eens niet in paniek te raken. Na veel zoeken en rondvragen konden we na twintig minuten weer gerust ademhalen. Iemand had ze per ongeluk in de auto gegooid omdat hij dacht dat ze van zijn medereizigers waren. Pff, wat een opluchting.”


Inpakken en wegwezen

Hoe pak je een rugzak goed in? Tips van kenners.

  • Selecteer je bagage: kleding heb je al snel te veel. Maar vergeet geen dingen die belangrijk zijn voor je gezondheid.

  • Rol de kleren die je meeneemt op, zo nemen ze de minste ruimte in.

  • Verdeel de spullen in plastic zakjes of speciaal daarvoor bestemde nylontasjes, zodat je je toiletspullen of keukenspullen er in één keer uit kunt halen.

  • Stop de zwaarste spullen, zoals een gasflesje en brander, bovenin.

  • Het ondervak kun je goed gebruiken voor je slaapzak; die rust dan bij je heup.

  • Waardevolle spullen horen niet in je rugzak, die draag je apart onder je kleding.


Veilig idee

De Pacsafe is een metalen netje dat je om je rugzak heen kunt vouwen. Maak het met een slotje aan bijvoorbeeld een paal vast en je bezittingen zijn goed beschermd. Een veilig idee, maar de 55 litervariant van de Pacsafe kost wel 64,95 euro.


Niet nat

Een regenhoes is voor rugzaktoeristen een must. Beschermt de tas (en dus alle bagage) tegen regen; wordt door veel toeristen ook gebruikt als extra bescherming van de tas tijdens de vliegreis. Deze regenhoes van de huiscollectie van Bever kost 9,95 euro.


Waterdicht ordenen

Met de dunne nylonzakjes van Sea to Summit kun je alle bagage handig en waterdicht ordenen. Ze zijn er vanaf 10,95 euro.


Hoes tegen regen

Niet nat worden tijdens het wandelen? Neem dan de Swing Handsfree Outdoor Umbrella mee. De paraplu laat zich dankzij een speciaal meegeleverde bevestiging handig aan een rugzak vastmaken. Prijs: euro 59,95.


Te klein

Rugzak toch te klein? Met pakriempjes (deze uit de Bevercollectie kost 5,95 euro) bind je alle bagage die toch niet meer in de tas past, goed vast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer