Voorganger Iran vrijgelaten na 577 dagen gevangschap
TEHERAN – De Iraanse voorganger Noorollah Ghabitizadeh is na 577 dagen gevangenschap vrijgelaten. Dat meldde de Duitse persdienst Idea woensdag op basis van berichtgeving van de internationale mensenrechtenorganisatie IGFM.
Ghabitizadeh zat sinds 24 december 2010 in de gevangenis in Ahwaz, een plaats in het westen van Iran bij de grens met Irak, omdat hij zich als moslim tot het christendom had bekeerd. Afval van de islam kan in Iran met de doodstraf worden bestraft.
Volgens IGFM blijft de kans op een nieuwe arrestatie voor de voorganger bestaan, omdat hij vasthoudt aan zijn geloof. „De reden van zijn vrijlating en de daaraan verbonden voorwaarden zijn nog niet duidelijk”, stelt IGFM-woordvoerder Martin Lessenthin. „Maar men kan ervan uitgaan dat internationale campagnes eraan hebben bijgedragen.”
Het Duitse CDU-parlementslid Volkmar Klein zette zich in om de zaak van Ghabitizadeh in de politiek onder de aandacht te brengen. „Ik vind het belangrijk om me in te zetten voor godsdienstvrijheid en om vervolgde christenen te beschermen”, aldus Klein. „Ik ben blij dat onze inspanningen succesvol zijn.”
De vrijlating van Ghabitizadeh lijkt vooralsnog geen aanzet te zijn tot nieuw beleid van de Iraanse regering. Zo zit Yusef Nadarkhani, voorganger van een ondergrondse huisgemeente, sinds september 2010 vast. Zijn zaak komt op 8 september opnieuw voor de rechter.
De Amerikaanse nieuwsdienst CNA bracht dinsdag twee andere Iraanse voorgangers onder de aandacht, Farshid Fathi en Behnam Irani. Volgens Teheran maakten de mannen zich schuldig aan „politieke misdrijven” en „activiteiten tegen de nationale veiligheid”, maar volgens CNA wordt dit gezegd om internationaal ingrijpen te voorkomen.
Fathi werd op 27 december 2010 gevangengenomen. Volgens de Iraanse ds. Sam Yeghnazar is Fathi „een lichtend baken van Christus” in de Evingevangenis in Teheran. „Onder de gedetineerden is hij geliefd.”
Behnam Irani, de andere voorganger waarover CNA spreekt, werd niet beschuldigd van afval van de islam, maar werd verdacht van betrokkenheid bij christelijke activiteiten. Hiervoor kan hij worden gedood, zo staat er in zijn vonnis te lezen.
Irani kampt in de gevangenis met een bloeding ten gevolge van maagzweren, waarvoor hem de juiste medische behandeling wordt ontzegd, meldde Jordan Sekulow van de christelijke Amerikaanse lobbyorganisatie ACLJ. „Dit is slechts en van de vele voorbeelden van de onrechtvaardige behandeling van christenen in Iran.”