Kerk & religie

Meer aandacht voor historie uitleg Bijbel

AMSTERDAM – De ”Encyclopedia of the Bible and It’s Reception” (EBR) wordt met dertig delen het nieuwe standaardwerk op het gebied van de Bijbelwetenschappen.

Van een medewerker
27 July 2012 11:32Gewijzigd op 14 November 2020 22:22
Foto EPA
Foto EPA

Dat is de centrale boodschap van een bijeenkomst over dit werk tijdens de internationale conferentie van de Society of Biblical Literature (SBL), die tot en met donderdag in Amsterdam werd gehouden.

De opzet van de EBR liet een belangrijke ontwikkeling in de Bijbelwetenschappen zien: de vraag is niet meer alleen wat Bijbelteksten in hun oorspronkelijk context betekenden, maar ook hoe ze door de eeuwen heen door joden en christenen zijn uitgelegd en gebruikt en in bijvoorbeeld literatuur, muziek en film zijn verwerkt. Deze aandacht voor de receptiegeschiedenis van de Bijbel bleek ook uit tal van andere presentaties deze week.

De conferentie telde bijna 700 sprekers, van wie er telkens meer dan 25 tegelijk het woord voerden in verschillende collegezaaltjes van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zo waren er korte lezingen over een inscriptie die overeenkomsten vertoont met de torenbouw van Babel in de Bijbel, over Augustinus’ visie op de zondeval (was deze alleen door God voorzien of ook verordineerd?) en over de verdrijving uit het paradijs in gnostische en antignostische geschriften uit de tweede en derde eeuw. Een andere voordracht handelde over de rol van Eva in de islamitische traditie.

Dinsdagmorgen vond een ontmoeting plaats waarin geen notities werden gepresenteerd maar waarop van gedachten werd gewisseld over het internationale samenwerkingsinitiatief (International Cooperation Initiative, ICI) van de Society of Biblical Literature. Dankzij dit initiatief zijn in lagelonenlanden tal 
van boeken rond de Bijbel gratis als pdf-bestand te downloaden. Het initiatief probeert ook in elk land een vertegenwoordiger te vinden die informatie kan uitwisselen tussen lokale Bijbelgeleerden en de SBL om de bestudering van de Bijbel wereldwijd te bevorderen.

Belangrijk was ook de publicatie van twee onlinetijdschriften waarin kwaliteitsartikelen in (in principe) alle talen kunnen verschijnen. Verschillende deelnemers vroegen of het mogelijk is deelname aan internationale conferenties goedkoper te maken voor Bijbelwetenschappers uit landen met een gemiddeld laag inkomen. Er werd direct toegezegd dat hiernaar zal worden gekeken.

Tijdens de conferentie, die mede was georganiseerd door het Oudtestamentisch Werkgezelschap in Nederland en België (OTW), was ook veel aandacht voor de Psalmen. Het ging bijvoorbeeld over het profiel van de vijand in Psalm 9 en 10 en van de goddeloze en de vrome in Psalm 52. En over het thema schande en eer in Psalm 44 en de zelfaanspraak in Psalm 42.

Een pas gepromoveerde Amerikaan vatte zijn onderzoek naar de structuur van Psalm 24 samen. Een Zuid-Afrikaanse hoogleraar wees op overeenkomsten tussen Psalm 52 en Spreuken en Jeremia 9. Een Duitse hoogleraar liet zien hoe Psalm 107 een achtergrond vormt voor bijvoorbeeld de beschrijving van het stillen van de storm op het meer in de Evangeliën.

Dr. Willem-Jan de Wit, voor de GZB als docent Bijbelwetenschappen en systematische theologie werkzaam in Caïro, ging in op de mogelijkheid dat Psalm 146 in het vroege jodendom Messiaans werd gelezen en op overeenkomsten tussen deze Psalm en de evangeliën.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer