Kerk & religie

Anglicanen steeds meer verdeeld

LONDEN – De eenheid binnen de wereldwijde anglicaanse gemeenschap heeft opnieuw een deuk opgelopen nu de Episcopale Kerk in de Verenigde Staten groen licht heeft gegeven voor een ceremonie waarin homoseksuele stellen elkaar trouw beloven. De moederkerk in Engeland is nu aan zet, maar die voorlopig heeft andere dingen aan haar hoofd.

13 July 2012 20:02Gewijzigd op 14 November 2020 22:09

De gebeurtenissen volgden elkaar de afgelopen week in hoog tempo op. Aartsbisschop dr. Rowan Williams, leider van de ongeveer 77 miljoen anglicanen wereldwijd, keerde zich zaterdag tegen de plannen van de Britse regering om ruimte te bieden aan het homohuwelijk. Hij liet doorschemeren dat de invoering zou kunnen leiden tot een breuk binnen de Kerk van Engeland.

Dinsdag kwamen de afgevaardigden van de Episcopale Kerk, de Amerikaanse tak van de Anglicaanse Kerk, bijeen in Indianapolis. Na een debat van nog geen negentig minuten stemde 80 procent in met de inwerkingtreding van een ceremonie voor homostellen, die onder meer ruimte biedt aan voorbede, de uitwisseling van ringen en het uitspreken van geloften. De kerk benadrukt dat het niet gaat om een homohuwelijk, maar tegenstanders vinden dat de beslissing feitelijk neerkomt op de invoering van een huwelijksceremonie.

Ondertussen had de generale synode van de Kerk van Engeland, die deze week in York bijeenkwam, haar handen vol aan een ander hoofdpijndossier: de openstelling van het bisschopsambt voor vrouwen. De Episcopale Kerk, die nu onder leiding staat van de vrouwelijke bisschop Katharine Jefferts Schori, gaf in 1976 al haar fiat, maar in Engeland liggen de verhoudingen anders. De synode besloot maandag de stemming uit te stellen tot –waarschijnlijk– november. Voorstanders van vrouwelijke bisschoppen ageerden tegen een conceptverordening die het mogelijk maakt om een mannelijke bisschop aan te stellen, die past bij het geestelijke klimaat van de kerken in een bepaald diocees.

Welke impact het besluit van de bijna 2 miljoen leden tellende Episcopale Kerk zal hebben, is nog niet duidelijk. Mogelijk groeit het uit tot een nieuwe splijtzwam binnen de wereldwijde anglicaanse gemeenschap.

De liberale opvattingen van de Amerikaanse anglicanen bezorgden dr. Williams, die dit najaar aftreedt als aartsbisschop van Canterbury, heel wat hoofdbrekens. De Episcopale Kerk veroorzaakte veel commotie toen in 2003 de eerste homoseksuele bisschop, Gene Robinson, werd gewijd. Dat leidde tot het ontstaan van allerlei conservatieve organisaties binnen de anglicaanse gemeenschap. Dr. Williams staat nu voor de taak om de discussies binnen de Anglicaanse Kerk over vrouwelijke bisschoppen en de kerkelijke zegening van homoseksuele paren in goede banen te leiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer