Kaas, vleeswaren en sauzen nog altijd te zout
DEN HAAG (ANP) – Vleeswaren, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, sauzen en chips bevatten nog steeds te veel zout. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt donderdag dat het zoutgehalte in levensmiddelen de afgelopen 3 jaar bijna onveranderd is gebleven.

In 2010 kondigde de levensmiddelenindustrie aan dat ze het zoutgehalte in bewerkte levensmiddelen geleidelijk omlaag zou brengen. Maar in de tweede helft van 2011 waren er opnieuw geen verbeteringen te zien, aldus de NVWA, die de zoutgehaltes meet om te zien of Nederlandse producten minder zout worden. Wel waren er kleine verschuivingen te zien en bleek bijvoorbeeld de ene chipssoort minder zout geworden terwijl de andere juist weer zouter werd.
Te veel zout vergroot het risico van een verhoogde bloeddruk en daarmee van hart- en vaatziekten. Volgens de NVWA krijgt een Nederlander per dag gemiddeld ongeveer 9 gram zout binnen, veel meer dan de 6 gram die de Gezondheidsraad als maximum adviseert. Recent onderzoek van het RIVM wees uit dat bijna 80 procent van het zout al zit in gekochte voedingsmiddelen en dat maar betrekkelijk weinig (een vijfde deel) erbij komt bij het klaarmaken van het eten of aan tafel.