Spreekrecht ouders en kinderen in strafproces
DEN HAAG (ANP) – Per 1 september krijgen behalve partners ook ouders, kinderen of andere familieleden van overleden slachtoffers van een misdrijf spreekrecht in de rechtszaal. De Eerste Kamer heeft dinsdag vóór het wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) gestemd.
Ook krijgen ouders en voogden van overlevende minderjarige slachtoffers de mogelijkheid aan de rechtbank te vertellen wat de gevolgen van het misdrijf zijn.
Het is ook nieuw dat er vanaf 1 september spreekrecht komt voor personen die spreken namens een slachtoffer dat door een misdrijf geestelijk of lichamelijk daartoe niet meer in staat is. Slachtoffers en nabestaanden kunnen ook een advocaat of iemand van Slachtofferhulp inschakelen om hun verhaal te vertellen.
Tot nu toe mocht één nabestaande van een overleden slachtoffer een zogeheten slachtofferverklaring afleggen tijdens de strafzaak tegen de verdachte(n). Nu worden dat maximaal drie nabestaanden. Ook als die niet partner, ouder of kind van het slachtoffer zijn, maar bijvoorbeeld oom, grootouder of nicht, mogen zij het woord voeren.