„Levensbeschouwing van meer belang dan theorie”
Voor het EH-basisjaar in Amersfoort hebben zich 163 studenten aangemeld. „Het thema luidt ”Toenemen in wijsheid”, maar daar bedoelen we geen aardse wijsheid mee”, zei vrijdagavond directeur drs. E. J. van Dijk van de Evangelische Hogeschool bij de opening van het academische schooljaar.
Het doel van het EH-basisjaar is volgens Van Dijk duidelijk: „We proberen hier mensen toe te rusten met bagage die ze kunnen gebruiken in de toekomst die voor hen is weggelegd. Deze bagage is ook bedoeld voor de geestelijke reis die de studenten moeten maken.” Ze benadrukte dat het studeren op de EH geen doel in zichzelf is, maar een middel. „Een middel om de diepere dingen van het leven te doorgronden.”
Tijdens de jaaropening stond drs. H. van ’t Veld, voorzitter van de raad van bestuur, stil bij Psalm 23. „We mogen altijd weer verwonderd zijn dat God onze Herder wil zijn. Een schaap dwaalt nogal snel van de kudde af, en dat gaat niet met één grote stap. Langzaam maar zeker raken we verder van de Herder af. Het wonder is dat God juist zo’n afgedwaald schaap weer opzoekt. Zelfs één uit een groep van 163 studenten.”
Directeur Van Dijk waarschuwde de nieuwe studenten voor de aardse wijsheid. „Deze wijsheid is tot onze eigen eer. Paulus zegt hiervan: „Hoedt u voor afgoderij.” Laten we de wijsheid zoeken die voortkomt uit de liefde.” Van Dijk hekelde de mentaliteit die tegenwoordig in het onderwijs heerst. „Alles moet meetbaar zijn, overal staat kwaliteit voorop en middelbare scholen moeten zo veel mogelijk geslaagde leerlingen produceren. Maar over de geestelijke kennis hoor je niet.”
Het aantal studenten dat ervoor kiest een jaar naar de EH te gaan, groeit. Waren er in 2001 nog 120 studenten, dit jaar maken 163 jonge mensen hun opwachting.
De reden voor deze groei ligt volgens Van Dijk in de vernieuwing die het basisjaar heeft ondergaan. „Het studentenaantal is jarenlang stabiel geweest. Daarom besloten we twee jaar geleden dat er wat aan gedaan moest worden, en met succes.” Ze merkte dit al tijdens voorlichtingsavonden, waar zalen uitpuilde van de mensen. „Het is mooi dat er zo veel aandacht voor is. We gunnen meer mensen dit mee te maken.”
Niet alleen geestelijke wapenrusting is belangrijk, uiteindelijk is het basisjaar een opstapje om verder te kunnen, aldus Van Dijk. Maar een goede studiekeuze is zeker niet het eerste doel. „We kunnen de mensen wel de theorie geven, maar dat doen ze op andere scholen ook. Nee, het gaat ons om de diepere lagen eronder, de levensbeschouwelijke aspecten van de samenleving en die van je eigen leven.”
Deze doelstelling blijkt uit de opbouw van de vier leerblokken die in het basisjaar zijn ingebouwd. De eerste twee blokken, ”Bijbels fundament” en ”Oriëntatie op cultuur en maatschappij”, zijn duidelijk levensbeschouwelijk van aard. Pas in het derde blok komt ”Oriëntatie op studie en beroep” aan de orde. „Inderdaad is dit niet zomaar. Eerst willen we de studenten laten zien we ze zijn, pas daarna kunnen we gaan praten over de talenten die God ons gegeven heeft en wat we daarmee kunnen doen”, aldus de EH-directeur.