Zijlstra: Pabo wordt zwaarder
DEN HAAG – De pabo wordt zwaarder om te bereiken dat aanstaande leraren basisonderwijs beter voorbereid zijn op hun toekomstige werk. Er komen meer instaptoetsen en centrale eindtoetsen.
Dat schrijft staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs) in een dinsdag verstuurde brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is het advies ”Een goede basis” van de Commissie Kennisbasis Pabo. Zij deed eerder dit jaar onderzoek naar het studieprogramma van de pabo, onder andere om meer eenheid te krijgen tussen de veertig pabo’s in ons land.
Zijlstra wil dat er een verplichte instaptoets komt voor de vakken Engels, aardrijkskunde, geschiedenis en natuurkunde/biologie. Dat geldt alleen voor degenen die tijdens hun vooropleiding geen examen in deze vakken hebben gedaan. Zo’n verplichte instaptoets is er al voor de vakken Nederlandse taal en rekenen/wiskunde. Deze geldt voor alle studenten.
Dergelijke toetsen moeten ervoor zorgen dat iedereen die aan de pabo begint een minimaal startniveau heeft. Het niveau loopt in de praktijk behoorlijk uiteen, omdat studenten instromen met verschillende vooropleidingen: mbo (de opleiding voor onderwijassistent), havo of vwo. Dat gaat ten koste van het niveau van de pabo. Ook blijken pabo’s in de praktijk druk te zijn met het wegwerken van de verschillen in kennis bij de studenten.
Om meer eenheid tussen de veertig pabo’s te bevorderen, wil staatssecretaris Zijlstra een landelijk kerncurriculum invoeren vanaf het studiejaar 2014-2015. Ook komen er wat hem betreft landelijke eindtoetsen voor Engels, aardrijkskunde, geschiedenis en natuurkunde/biologie om ervoor te zorgen dat alle studenten met een minimaal kennisniveau de pabo verlaten. Deze eindtoetsen zijn er al voor taal en rekenen/wiskunde.