Pastor laat daklozen twitteren
AMSTERDAM – Een smartphone geven aan daklozen, zodat ze korte berichten kunnen versturen via Twitter. Het idee kwam uit New York overwaaien. De protestantse diaconie in Amsterdam startte enkele weken geleden een project met vijf daklozen. „Twitteren is een goede manier om uit het isolement te komen.”
Luc Tanja, straatpastor van de protestantse diaconie in Amsterdam, is enthousiast over het initiatief. „In New York is een paar jaar geleden zo’n project opgezet, met medewerking van een christelijke hulpverleningsorganisatie. Dat is goed gelopen.”
Volgens de Amsterdamse pastor had het Amerikaanse project veel impact op de samenleving. „De daklozen hadden er baat bij. Een van hen heeft een baan gevonden en een ander heeft zijn dochter ontmoet.”
Wie doen eraan mee?
„Er zijn vijf deelnemers: een vrouw die in een sociaal pension woont, een man uit de passantenopvang, een buitenslaper, een illegaal en een persoon die sinds kort huisvesting heeft.”
Bestaat er geen angst voor verlies van de smartphones?
„Telefoonbedrijf KPN heeft de smartphones beschikbaar gesteld en loopt het risico. Dat risico is er altijd, ook bij niet-daklozen.”
Hoe gaat het?
„René geeft veel kritiek op de opvang. Saskia twittert weinig. Frans twittert met veel humor: „Frans (woordenboek) met de rug tegen de muur.” Peter twittert over wat hij doet: „Het heeft geregend, ik heb in een bushokje moeten slapen.” Yousef twittert over zijn vrijwilligerswerk: „Psychotische meneer buiten de inloop gehouden.”
Hoeveel volgers hebben ze?
„De vijf twitteraars hebben tussen de 300 en de 800 volgers. Het algemene Twitteraccount Straatvogels, dat de bijzonderste tweets oppikt, telt 1200 volgers. Straatvogels twittert vijf tot tien keer per dag.”
Is er contact tussen de twitteraars en de volgers?
„Jazeker. Twitteren is een mogelijkheid om uit het isolement te komen. Een dakloze heeft contact met een Limburger.”
Houdt u in de gaten wat de daklozen twitteren?
„We passen geen censuur toe. Dat er soms schuttingtaal tussen zit? Als je Rene volgt, weet je dat je zijn tweets in de ochtend met meer korreltjes zout moet nemen dan op de rest van de dag.”
Maken de daklozen geen misbruik van het project?
„Hoezo misbruik? We geven mensen verantwoordelijkheid. Het Evangelie zit niet in een doosje.”
Wat is het resultaat van het project?
„De zichtbaarheid van daklozen is door dit project toegenomen. De onderlinge solidariteit is nu beter te zien. Als een dakloze twittert buiten geslapen te hebben, dan twittert een ander dat hij dat niet moet doen. Dat helpt beter dan dat ik het zeg. Ik laat mijn boodschap los, maar ik geloof er wel in. Er ontwikkelen zich nieuwe dingen.”
Wat voor dingen?
„Mensen gaan op een andere manier naar daklozen kijken. Ze komen erachter dat daklozen anders zijn dan ze denken en allang een mobieltje hebben. Daarom zijn in de inloophuizen de plaatsen bij de stopcontacten altijd het eerste bezet.”
Wat is de relatie met het Evangelie?
„Ik geloof dat God aanwezig is bij de mensen en dat Hij een voorkeur voor arme mensen heeft. We laten met het project zien dat het goede nieuws op straat ligt. Mensen nemen het voor elkaar op. Er verandert zo te zien niets in de wereld, maar mensen veranderen wel. Het project bevestigt mensen dat ze goede dingen doen. Soms zie je het Koninkrijk even.”
Hoelang duurt het project nog?
„Tot 1 oktober. Dan gaan we kijken of we stoppen of dat we doorgaan, eventueel met een andere groep.”
Waarom zijn er geen twitteraars aanwezig bij dit gesprek?
„Ze hebben het te druk met hun eigen dingen.”
„Heb nu een mooi plekkie om te slapen gevonden”
Tweets van Peter Straatvogel (twitter.com/#!/PeterStr_vogel ): „Het was vanavond effe zoeken, heb nu een mooi plekkie om te slapen gevonden. Overdekt nog wel, laat ’t nu maar regenen.”
„Ben het effe zat nu, slecht geslapen, veel gelopen, naar AMC geweest voor Rob. S’avonds toch nog op kunnen brengen om te helpen met uitdelen.”
Tweet van Yousef: „De lastige avond van de week bij de inloophuis bijna alle bezoekers zijn dronken, veel lawaai en rommel. moet kracht hebben om door te gaan.”
Tweet van Frans Heuvelmans: „Wie heeft 30m2 cocostegels want ik heb een huisje!”
Tweet van Saskia: „Het straatjes als toneel voor de mannen en vrouwen,die in een veranderde verhouding weer thuis willen komen.”
Tweets van Rene dakloos: „Christus zegt: Als u bid doe het dan zo: onze vader die in de hemel is, uw naam wordt geheiligd,uw koninkrijk komt, in de hemel als ook op aarde.”
„Weer bij vrienden op twitter nu, ik heb u, moreel nodig…;-)”