India wil christelijke minderheden onderzoeken
In India komt voor het eerst een gedetailleerd onderzoek naar de christelijke minderheden in het land. Indiase christenen staan er sceptisch tegenover. Het onderzoek wordt gedaan door een commissie van de Indiase regering.
„Tot nu toe is er geen nauwgezet onderzoek gedaan naar de christelijke gemeenschap en bestaat er ook geen documentatie over”, zegt V. V. Augustine, die het onderzoek uitvoert. Hij is namens de christelijke minderheid vertegenwoordiger in de nationale commissie voor minderheden.
Het percentage christenen in India wordt geschat op 2,3 procent. Meer dan 80 procent van de bevolking is hindoe, terwijl 13 procent moslim is. De totale bevolking bedraagt ongeveer 1 miljard mensen. De commissie hoopt dat het onderzoek de vooroordelen over de christelijke minderheid wegneemt, zei Augustine tijdens een bijeenkomst van meer dan honderd christenen in New Delhi.
Sommige christelijke leiders zijn echter bang dat het onderzoek de problemen van christenen in het land negeert. Verschillende godsdienstige minderheden zijn de laatste tijd mikpunt van aanvallen geweest. Anderen zijn beducht dat de commissie een pleitbezorger zal zijn van de regerende Bharatiya Janata Partij (BJP) in plaats dat zij juist druk zal uitoefenen op de regering om aandacht te schenken aan de problemen van de minderheden.
India kent nog steeds aparte en voor een groot deel verouderde wetten die voor religieuze minderheden gelden. De meeste Indiërs zien de wettelijke verschillen tussen hindoes, moslims en christenen op het punt van huwelijk, echtscheiding, adoptie en erfenissen graag verdwijnen. Ook de minderheden zelf zijn voor een herziening. Er is bij de christelijke leiders echter geen vertrouwen dat de Bharatiya Janata Partij, die de eis naar gelijkschakeling al jarenlang in haar vaandel voert, de wetswijziging tot een goed einde zal brengen. Het Indiase hooggerechtshof drong er 24 juli bij het parlement op aan werk te maken van een „uniforme burgerlijke code” om op die manier een einde te maken aan „ongerijmdheden gebaseerd op (religieuze) ideologie.” Volgens de Indian Succession Act, een wet die dateert uit 1865, mogen christenen -anders dan aanhangers van andere godsdiensten- op hun sterfbed geen eigendommen overmaken aan religieuze instellingen of liefdadigheidsverenigingen.