Vitamines B ondersteunen geheugen
Naarmate we ouder worden wordt de geheugenfunctie minder. Dat proces begint al na het 45e levensjaar, zo bleek recent uit onderzoek. Vitamines B kunnen dit proces mogelijk tegengaan, blijkt uit twee nieuwe studies.
Het gaat dan met name om vitamine B6, foliumzuur (B11) en vitamine B12, aldus het Vitamine Informatie Bureau, dat de studieresultaten op een rijtje zette.
Bekend was al dat een tekort aan deze drie vitamines voor problemen met het geheugen kan zorgen. Met dit gegeven deden wetenschappers van de universiteit van Oxford onderzoek naar het effect van suppletie met verschillende vitamines B op het functioneren van de hersenen. De proefpersonen hadden allen geringe cognitieve stoornissen. Het geheugen werkt minder goed en ook de aandacht, de concentratie, de oriëntatie en het vermogen tot het verwerken van informatie nemen af. Zo’n 16 procent van de mensen boven de 70 jaar heeft daarmee te maken. De helft van hen ontwikkelt binnen vijf jaar dementie.
De onderzoekers verdeelden 266 proefpersonen van 70 jaar of ouder over twee onderzoeksgroepen. De eerste groep slikte twee jaar lang dagelijks 800 microgram foliumzuur, 20 milligram vitamine B6 en 500 microgram vitamine B12; de tweede groep een neppreparaat.
Aanvulling met vitamines B stabiliseerde de hersenfunctie. Bij personen uit de groep die de extra vitamines kreeg, zagen de onderzoekers een positieve invloed op de globale cognitie, het episodisch geheugen (geheugen voor gebeurtenissen in het verleden) en het semantisch geheugen (geheugen voor begrippen en feiten) van de ouderen.
Een tweede onderzoek dat recentelijk is gedaan, laat opnieuw zien hoe belangrijk vitamines B zijn voor de cognitie van ouderen. Aan deze studie, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, deden 900 volwassenen tussen de 60 en de 74 jaar mee. De deelnemers kregen 400 microgram foliumzuur en 100 microgram vitamine B12 of een neppreparaat gedurende een periode van twee jaar.
Verschillende testen met betrekking tot het cognitief functioneren werden na één jaar en na twee jaar afgenomen. Na twee jaar bleek zowel het kortetermijngeheugen als het langetermijngeheugen aanzienlijk te zijn verbeterd ten opzichte van de placebogroep.
Beide onderzoeken laten gunstige effecten zien van vitamines B op het denkvermogen bij ouderen, bij suppletie met vitamine B6 (alleen gegeven in het eerste onderzoek), foliumzuur en vitamine B12.
Het is volgens het Vitamine Informatie Bureau nog te vroeg om te kunnen stellen dat preventieve aanvulling met deze vitamines helpt tegen de achteruitgang van het geheugen bij ouderen, maar aanwijzingen zijn er wel. De uitkomsten illustreren het belang van voldoende vitamines B voor ouderen.