Dr. Chris Wright spreekt op studiedag in Utrecht
UTRECHT – Het belangrijkste obstakel dat God in de wereld tegenkomt om zichzelf bekend te maken, is Zijn eigen volk. Dit zei de Ierse theoloog dr. Chris Wright zaterdag in Utrecht op een studiedag over de wijze waarop de kerk vandaag het Evangelie geloofwaardig kan uitdragen en daadwerkelijk missionair kan zijn.
De studiedag, die in het Engels werd gehouden en onderdeel uitmaakt van een tweedaagse conferentie die op vrijdag begon, werd georganiseerd door de Evangelische Alliantie in samenwerking met de Europese Zendingsalliantie en de Nederlandse Zendingsraad.
Dr. Chris Wright stelde in zijn lezing dat de grote zendingsopdracht al aan Abraham is gegeven. „Hij moest een zegen zijn. Door hem moesten alle volken op de aardbodem gezegend worden. De rest van de Bijbel laat zien hoe dat wordt uitgewerkt. Abraham moest in de wegen van de Heere gaan in een omgeving die ging in de wegen van Sodom en Gomorra. In zekere zin is de missie van de kerk dat God Zijn belofte aan Abraham waarmaakt.”
Het belangrijkste obstakel dat God hierbij in de wereld tegenkomt, zo hield Wright de ruim honderd bezoekers voor, is Zijn eigen volk. Gods volk faalt, is ongehoorzaam, rebelleert. „De profeten hebben het meestal over hun eigen volk. Wij lijken dat te hebben omgedraaid. In onze preken, onze boeken, klagen we meer over de wereld dan over de kerk.”
Dr. Wright wees drie afgoden en verleidingen aan waar de kerk vandaag het meest mee te maken heeft: trots, hang naar populariteit, en bezit. Hij wees erop dat Jezus die verleidingen heeft weerstaan. „Jezus kon van de duivel alle schatten van de wereld krijgen. En Hij kon populair worden door een teken te doen. De duivel zei dat Jezus van stenen brood kon maken. Maar Jezus weerstond de verleidingen.”
Het scheen de spreker toe dat veel hedendaagse kerkleiders deze verleidingen niet weerstaan. „Wanneer de kerk spreekt over het verkeerde in de wereld, zegt de wereld terecht: stel eerst zelf maar eens orde op zaken.”
De oplossing voor de kerk ziet Wright in Bijbelse vorming, ”discipelschapstraining” van kerkelijke leiders. Met nederigheid, oprechtheid en eenvoud kunnen de verleidende machten worden weerstaan.
Prof. dr. S. Paas, universitair docent missiologie aan de Theologische Universiteit Kampen en bijzonder hoogleraar ”Kerkplanting en kerkvernieuwing in een seculiere context” aan de Vrije Universiteit, sprak over ”De vernieuwing van de kerk in Europa”. Hij stelde dat vernieuwing van de kerk niet vanuit het centrum komt, maar vanuit de marge. In dit verband wees hij op de rol die sekten spelen bij kerkvernieuwing. Als voorbeeld noemde hij de baptisten die veel hebben bijgedragen aan de bezinning op zending en evangelisatie.
Dr. Paas stelde dat voor het bereiken van buitenkerkelijken de plaats waar de kerk gevestigd is, belangrijker is dan de ouderdom van die kerk. In de grote steden worden volgens hem de meeste buitenkerkelijken lid van een kerk. Hij schreef dit toe aan het feit dat daar veel jonge hoog opgeleiden wonen. De les die hieruit kan worden getrokken is dat de kerk moet letten op demografische ontwikkelingen.
Verder wees dr. Paas erop dat de rol van de gevestigde kerk in de bezinning op evangelisatie vaak is verwaarloosd, onder meer doordat men sterk gericht was op individuele bekeringen. Hij stelde daar tegenover dat het woord kerkplanting herinnert aan het belang van de kerk. Ook wees hij erop dat Paulus altijd samen met anderen zijn zendingsreizen ondernam. „Het lijkt er op dat het Evangelie een gemeenschap nodig heeft om te laten zien wat het betekent.”
Tijdens de conferentie werd ook het boek ”De Bijbelse missie. Gods opdracht voor Zijn kinderen”, een in het Nederlands vertaald boek van dr. Wright, door de heer P. van Dijk van uitgeverij De Vuurbaak, aan dr. Wright overhandigd. ’s Middags konden workshops worden gevolgd over missionaire identiteit, loopbaanadvies missionair pionieren en Geloven 2050: discipelschap en missionaire gemeenschappen.