Conferentie ForumC: niet verdedigen, maar aanvallen
UTRECHT – „We moeten van verdedigers aanvallers worden”, aldus prof. dr. Roel Kuiper. „Als je begint met studeren, valt al het wetenschappelijke denken over je heen. Paulus leert ons daarentegen dat iedere gedachte krijgsgevangene moet worden van Jezus Christus.”
Kuiper, Eerste Kamerlid voor de ChristenUnie, sprak gisteravond op de conferentie ”Durf te denken!”, georganiseerd door ForumC, een netwerkorganisatie die door middel van lezingen, publicaties en conferenties het christelijk geloof wil verbinden met cultuur, samenleving en wetenschap.
Tijdens de bijeenkomst in de Utrechtse Jacobikerk werd aan de meer dan 300 aanwezigen –voornamelijk studenten– een boek met dezelfde titel gepresenteerd: ”Durf te denken”. De uitgave, geschreven in opdracht van ForumC door Kuiper en de studenten Maarten Vogelaar en Robert van Putten, is bedoeld als cursusboek voor beginnende studenten en wil hen helpen „hun geloof in Jezus Christus te verbinden met de cultuur en hun wetenschappelijk vakgebied.”
De dag begint met een lezing van prof. dr. Alister E. McGrath, hoogleraar theologie in Londen. Hij moedigt de studenten aan zich te verdiepen in het christelijk geloof, om zo de rijkdom en de schoonheid van het Evangelie beter te ontdekken.
Zon
McGrath benadrukt dat het christelijk geloof voornamelijk een nieuwe manier van kijken inhoudt. „Het christendom verandert ons denken, en geeft ons de mogelijkheid om de dingen te zien zoals ze echt zijn.” Hij licht dit toe met een beeld dat hij ontleent aan de bekende Britse apologeet C. S. Lewis. „Wanneer de zon opkomt, zie ik niet alleen de zon maar ook de andere dingen. Het geloof in God zorgt ervoor dat we dingen gaan zien die eerst in de schaduwen lagen.”
Volgens McGrath moeten studenten zich realiseren dat ze „allemaal door God geliefd zijn, maar daarom ook een belangrijke roeping hebben. De meesten van jullie komen in een academische en professionele context te werken. Hier kunnen jullie een zout en een licht zijn door als christen aanwezig te zijn.”
Om dit te verwezenlijken krijgen de studenten een aantal praktische aanwijzingen. „Nederigheid is heel belangrijk, maar dan niet op de manier van: ik ben waardeloos. God heeft je gaven gegeven, jij weet dat, en Hij weet dat. Daar komt bij dat we het niet in eigen kracht hoeven te doen. God is met ons, God geeft kracht.”
Een student vraagt zich naar aanleiding van de lezing af of de uitdrukking ”zien zoals de dingen zijn” nog wel houdbaar is in deze tijd. Prof. McGrath reageert hierop door te verwijzen naar zijn eigen bekering van atheïst tot gelovige. Hij vertelt dat hij overtuigd raakte van de waarheid van het christelijk geloof doordat hij de dingen anders ging zien. „Door het christelijk geloof viel alles veel beter op z’n plaats, beter dan bij het atheïsme.”
Rolmodellen
Na de lezing is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een deelsessie naar keuze. Onder andere wordt nagedacht over God, de mens, roeping en christelijke ethiek en Jezus Christus als „sleutel tot het leven.”
Onder leiding van drs. Gert-Jan Segers, directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, heeft een forumdiscussie plaats. De gespreksleider werpt als stelling op dat het boek ”Durf te denken!” geen dag te vroeg komt. Astrid Garretsen, student natuurkunde, vindt dat dit inderdaad het geval is. Ir. Jelle Jongsma, directeur van de studentenvereniging Navigators, sluit zich hierbij aan. Hij had vroeger de ervaring dat veel studenten de grote vragen niet durfden stellen. „Ik denk echter dat als God bestaat, Hij groter is dan onze vragen.”
Ook dr. Gert-Jan Huisman, directeur van een Duits technisch bedrijf, juicht de totstandkoming van het boek toe. „Veel studenten zijn al slachtoffer van de krachten van de secularisatie, en de kerk weet vaak niet de verbinding tussen geloof en cultuur te leggen.”
Panellid prof. dr. Beatrice de Graaf, hoogleraar conflict en veiligheid aan de Universiteit van Leiden, relativeert de kracht van boeken enigszins. „Je hebt ook rolmodellen nodig, mensen die gewoon op een natuurlijke manier christen zijn.”