„Geloofsleer niet wijzigen, maar goed uitleggen”
ROTTERDAM – „De geloofsleer kun je niet veranderen, maar het is wel nodig om die goed uit te leggen.” Dat zei ds. G. W. S. Mulder vrijdag op een jeugdwerkdag van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG).
De bijeenkomst, die werd gehouden in Rotterdam, trok ongeveer 300 mensen, onder wie veel leidinggevenden van het jeugdwerk. Het thema van de jeugdwerkdag was ”In verbinding”.
Ds. Mulder, predikant in Zoetermeer, leidde een workshop over de geloofsleer. Hij zei het uitleggen van die leer belangrijk te vinden, omdat het gaat over God. „In de geloofsleer gaan we na hoe God Zich in de Bijbel openbaart. Daarbij is het nodig te spreken tot het hart van jongeren, duidelijk te maken dat God present is en dat Hij vraagt naar het hart en de levens van jongeren.”
Hij gaf aan dat begrippen als rechtvaardiging niet veranderd kunnen worden, maar dat ze wel goed uitgelegd moeten worden. „Het is belangrijk om jongeren aan te spreken in heldere taal en hen zo helpen in te groeien in de traditie. Ze zijn de toekomst van de gemeente.”
Voetbal
Tijdens de jaarvergadering van de JBGG, die deel uitmaakte van de jeugdwerkdag, zei JBGG-voorzitter ds. W. Visscher dat God dikwijls werkt door geringe middelen. Hij las Handelingen 3, waar de genezing van een kreupele grote gevolgen had. Hij vroeg de jeugdwerkleiders God te vragen of Hij de „geringe” arbeid op de jeugdvereniging tot een zegen wil stellen.
Tijdens een workshop ging ds. Visscher in op de hedendaagse samenleving. Hij noemde als kenmerken onder meer de welvaart en de media die allerlei drempels hebben geslecht.
Volgens de Amersfoortse predikant vraagt de omgang met de jeugd niet alleen theologische, maar ook pedagogische doordenking.
Hoe benaderen we jongeren? zo vroeg hij de aanwezigen. „We keuren het af dat jongeren het Europees kampioenschap voetbal volgen. De vraag is echter hoe we hen dat duidelijk maken. Het is van belang dat jongeren zelf gaan inzien dat het niet goed is om eraan mee te doen.”
Hij benadrukte verder dat er ook zeer betrokken jongeren zijn die op zondag tijd nemen voor het bespreken van de preek. Verder noemde hij het van groot belang dat jongeren zelf andere jongelui die dreigen af te haken, aanspreken.
„En”, zo vervolgde de predikant, „naast een jongerenprobleem is er in de kerken ook een ouderenprobleem.” Ds. Visscher: „Ouderen moeten positief over de kerk praten.”