Economie

Aanbevelingen EU aan Nederland

BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie heeft woensdag voor alle EU-landen specifieke aanbevelingen gedaan. De lidstaten moeten hiermee instemmen. Hieronder de aanbevelingen voor Nederland.

30 May 2012 16:00Gewijzigd op 14 November 2020 21:19
  • Nederland moet doorgaan met het corrigeren van het buitensporige begrotingstekort. De beoogde maatregelen voor 2012 moeten volledig doorgevoerd worden. Daarnaast moeten voorgenomen maatregelen verder uitgewerkt worden om er zeker van te zijn dat in 2013 het tekort voldoet aan de Europese regels. Daarna moet er structureel gewerkt worden aan veranderingen zodat ook op de middellange termijn aan de regels wordt voldaan. De maatregelen moeten niet ten koste gaan van innovatie, onderwijs en training. Na de vorming van een regering verwacht Brussel een update van het plan, met name over de periode na 2013.

  • Nederland moet maatregelen nemen om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen en te koppelen aan de levensverwachting. Ook de zogeheten tweede pensioenpijler moet worden aangepast. Daarbij moeten de kosten en risico’s evenredig over de generaties worden verdeeld. Brussel beveelt aan de beoogde veranderingen in de gezondheidszorg door te voeren en nieuwe maatregelen te nemen met het oog op de vergrijzing.

  • Nederland moet de arbeidsparticipatie van vrouwen, ouderen, gehandicapten en migranten verhogen. Werken moet belastingtechnisch aantrekkelijker worden voor niet-kostwinners.

  • Nederland moet blijven inzetten op innovatie, maar moet er wel voor zorgen dat fundamenteel onderzoek daar niet de dupe van wordt. De focus van Nederland op topsectoren mag niet te koste gaan van innovaties in andere sectoren.

  • Nederland moet stappen zetten om de huizenmarkt geleidelijk te hervormen. Dat betekent het aanpassen van het voor huiseigenaren gunstige belastingsysteem door bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek gefaseerd af te schaffen. Daarnaast moet in de huursector meer marktwerking komen en moeten de huren in de sociale sector meer in lijn komen met de inkomens van huurders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer