Tweede Kamer gaat in debat over ongevraagd dopende mormonen
DEN HAAG – Koopmans, Tweede Kamerlid voor het CDA, gaat een Kamerdebat aanvragen over de kwestie rond dopende mormonen. Dat berichtte dagblad Trouw vrijdag.
Onlangs werd bekend dat mormonen namen via Nederlandse archieven opsporen en die mensen postuum laat dopen. Om aan de namen te komen, bieden ze bijvoorbeeld aan archiefbestanden te digitaliseren.
Begin deze week beantwoordde staatssecretaris Zijlstra vragen van Hazekamp (Partij voor de Dieren) over de kwestie. De staatssecretaris stelde dat overledenen geen recht op privacy hebben. Verder kan een organisatie als de Mormoonse Kerk niet worden op voorhand worden uitgesloten van samenwerking met Nederlandse archieven. Dat is volgens Zijlstra tegen de vrijheid van godsdienst. Sowieso is het bijna onmogelijk te controleren wat met verkregen archiefbescheiden wordt gedaan.
Volgens Koopmans is het antwoord van Zijlstra te theoretisch. Volgens hem is respect voor overledenen belangrijk en hoeft de overheid niet bij te dragen aan het uitvoeren van dooppraktijken van de Mormoonse Kerk.
Het dopen van overleden mensen is gebruikelijk bij mormonen. Zo zijn Anne Frank en leden van het Koninklijk Huis gedoopt.
Lees ook:
Mormonen: Postume doop is laatste kans