Antoine Bodar: Kerk moet open en eerlijk naar media zijn
EDE – De kerk moet zich open, eerlijk en authentiek presenteren in de media. Niet somber, maar vrolijk. „Relativeer niet de boodschap, wel uzelf.”
Dat adviseert „mediapriester” dr. Antoine Bodar. Hij sprak dinsdag op het symposium ”Geloof in de media?!” op de Christelijke Hogeschool Ede. Bodar kritiseerde het gebrek aan kennis van religieuze zaken bij seculiere kranten en omroepen. „Als je over religie schrijft, hoef je niets te weten. Die gedachte zorgt voor veel misverstanden.”
Bodar maakte de vergelijking met economie, kunst en cultuur en stelde dat een journalist altijd de plicht heeft „zakelijk en deskundig” te schrijven. „Hij moet geïnformeerd zijn. Feiten en opinie kunnen scheiden. Helaas ben je als gelovige in de media tegenwoordig exotisch. Je had eigenlijk al uitgestorven moeten zijn. Maar journalisten vinden het toch ook wel weer grappig dat je gelooft.”
De priester stelde, op basis van eigen ervaring, de vooringenomenheid van de media aan de kaak. „Ik werd uitgenodigd in het tv-programma ”De wereld draait door” om tekst en uitleg te geven over seksueel misbruik in de katholieke kerk. Ik zei: Dat doe ik graag, maar dan vertel ik wel dat er ooit een PvdA-senator was, Brongersma, die meende dat seksueel verkeer met kinderen bespreekbaar moest zijn. Toen ik daarover begon, leek het alsof mijn hoofd eraf gehakt werd. Voor dat verhaal was geen ruimte.”
Hans Laroes, oud-hoofdredacteur van de NOS, bekende dat er bij de nationale omroep „een schreeuwend tekort aan kennis” was van religie. „Wisten wij na de aanslagen op 11 september 2001 het verschil tussen soennieten en sjiieten? Nee dus. We hebben moeten leren dat niet elke moslim een fundamentalist en niet elke orthodoxe gelovige per definitie gevaarlijk is.”
De NOS is volgens Laroes een omroep die „geen opvattingen heeft en geen geloof of ideologie verdedigt.” Tegelijk stelde hij dat journalisten „meer van meningen houden dan van feiten.” Het gebrek aan kennis van de kerkelijke kaart leidt er volgens hem toe dat er „al snel in algemene termen wordt gesproken. Dan heet een heel dorp zwaar, terwijl er alleen een behoudende gereformeerdebondskerk is.”
Meer kennis leidt tot meer begrip, stelde Laroes. „Seksueel misbruik kan nooit worden toegedekt, maar wel worden verklaard uit de feiten en de contekst. In de jaren ’60 heerste een cultuur van geslotenheid. De doofpot was een prettiger plaats dan de rechtbank.”
Laroes pleitte voor „onbevangenheid en nieuwsgierigheid” in de journalistiek, maar stelde een duidelijke grens. „Ik wil de religie van een andere leren kennen, maar er niet ingetrokken worden.” Van „zieltjes winnen” moet hij niets hebben. „Dan is je wereldbeeld per definitie beperkt.”
Het symposium was belegd door ISI Media, Christelijke Hogeschool Ede en het Nederlands Dagblad.