Economie

Brussel niet soepel voor Nederland

BRUSSEL – Nederland krijgt geen uitzonderingspositie van de Europese Unie. Ons land moet het begrotingstekort volgend jaar terugdringen tot 3 procent. Er is geen sprake van een zo grote economische neergang dat een uitzonderingspositie plausibel is.

Redactie economie
10 May 2012 07:30Gewijzigd op 14 November 2020 20:59
EU-commissaris Olli Rehn. Foto EPA
EU-commissaris Olli Rehn. Foto EPA

„Geruchten over een versoepeling van de regels zijn ongefundeerd”, zei Europees commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken en de euro) gisteren tegen persbureau ANP. Hij benadrukte dat het van essentieel belang is voor het vertrouwen in de Nederlandse economie om „met vastberadenheid” vast te houden aan begrotingsdiscipline.

Het eind april gesloten akkoord tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie bevat permanente maatregelen en structurele hervormingen. Die zijn belangrijk voor de houdbaarheid van de Nederlandse overheids­financiën, meent de Eurocommissaris. „Ze zullen daarom moeten worden doorgevoerd.”

Rehn wilde met zijn verklaring geruchten weerleggen dat Brussel een uitzondering voor Nederland zal maken. Het afzwakken van de begrotingseis zou zuurstof brengen in de economie, niet alleen in de Nederlandse maar in die van de hele eurozone. Immers, om aan de Europese regels te voldoen, moet Nederland fors bezuinigen. Dat geld kan ook in de economie gepompt worden om groei te stimuleren.

Nederland moest net als alle EU-landen uiterlijk 30 april een begrotingsplan indienen in Brussel. Eind mei zal Rehn zijn oordeel daarover vellen.

Morgen komt de Europese Commissie met de economische verwachtingen voor de EU en de eurozone. Rehn stelde onlangs dat de eurozone in een milde recessie verkeert. Eind februari sprak de Eurocommissaris de verwachting uit dat de Nederlandse economie dit jaar 0,9 procent zal krimpen en die van de hele eurozone 0,3 procent.

De tekenen zijn somber en mogelijk moet de Europese Commissie de verwachtingen naar beneden bijstellen. Rehn kan volgens de Europese regels de uitzonderingsclausule in gang zetten als er sprake is van een zware economische neergang.

De voorzitter van de Commissie, José Manuel Barroso, benadrukte gisteren in Brussel dat er over het Europese pact voor strengere begrotingsdiscipline niet opnieuw wordt onderhandeld. De nieuwe Franse president François Hollande pleitte tijdens zijn verkiezingscampagne voor zulke heronderhandelingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer