Steun geitenhouders voor lot Q-koortspatiënt
DEN BOSCH (ANP) – Het heeft ook geitenhouders gestoord dat er jarenlang niks is gedaan voor mensen die ziek zijn geworden door Q-koorts. Voormalig voorzitter Jan van Lokven van de vakgroep geitenhouderij van boerenorganisatie ZLTO heeft dat dinsdag op een openbare hoorzitting gezegd tegen Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.
„Wij hebben maximaal gedaan wat kon”, zei Van Lokven. „Er zijn hygiënemaatregelen getroffen. Vaccins zijn optimaal benut, maar het was er te laat voor en niet genoeg. Uiteindelijk zijn onze dieren doodgespoten.”
De voormalig geitenhouder erkende dat de branche zich om privacyredenen lang heeft verzet tegen bekendmaking van de adressen van besmette bedrijven. Uiteindelijk besloot de overheid om de locaties te publiceren. Veel vragen van de ombudsman zijn dinsdag gericht op transparantie door de overheid.
Voorzitter Michel van den Berg van patiëntenvereniging Q-uestion vertelde dinsdagochtend dat volgens hem te lang is gewacht met bekendmaken van de besmette bedrijven. Recreanten en bewoners wisten niet welk gevaar ze liepen op het platteland.
Bijzonder hoogleraar infectieziekten Jan Hendrik Richardus meent dat de overheid open en eerlijk moet communiceren, ook over haar eigen twijfels. Volgens hem woedde er een competentiestrijd tussen verschillende overheidsinstanties.
De patiëntenvereniging stapte naar de Nationale Ombudsman. De vereniging wil excuses van de overheid maar niet zonder lege portemonnee. Patiënten denken aan een schadefonds voor mensen die inkomensverlies lijden of veel ziektekosten maken.
Brenninkmeijer verhoort dinsdag onder ede diverse betrokkenen bij de Q-koortsepidemie in 2009. Dinsdagmiddag worden de voormalig CDA-ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (Landbouw) verhoord.