Kerk & religie

„Christenen moeten aan zelfkritiek doen”

„Christenen in Sulawesi moeten zelf nadenken welke fouten ze hebben gemaakt. Ook onder hen moet introspectie zijn. De christenen dienen hun relatie met de moslims opnieuw te doordenken.”

Kerkredactie
11 January 2002 20:07Gewijzigd op 13 November 2020 23:21

Dr. J. Visser, hervormd predikant in Rotterdam, keerde deze week terug van een tiendaags werkbezoek aan Sulawesi. Dr. Visser bezocht het gebied rond de havenstad Poso, waar ook de christelijke stad Tentena ligt. Volgens hem is de situatie op het Indonesische eiland op dit moment stabiel te noemen. Tot voor kort was dat anders. Eind december kwam Tentena in grote moeilijkheden, toen honderden islamitische jihadstrijders de stad bedreigden. Op het laatste moment slaagden Indonesische regeringstroepen erin de christenen voor een bloedbad te vrijwaren. „Er zijn nu geen moordpartijen, maar men is wel zeer bang. Er bestaat latente vrees”, zegt de voormalig zendingspredikant van Sulawesi. Hij bezocht een kerkdienst in Poso, die zwaar werd bewaakt door het leger. „De Indonesische regering wil nu tonen dat ze echt wat aan de situatie willen doen”, zegt dr. Visser. „Er bestaat flinke druk vanuit de Verenigde Staten op het land. Indonesië staat als al-Qaida-cel op het lijstje van landen die moeten worden aangepakt.”

Namens Kerkinactie sprak dr. Visser met vertegenwoordigers van de christelijke kerk in Centraal-Sulawesi, de GKST (Gereja Kristen Sulawesi Tengah). Christenen op Sulawesi hebben in het verleden ook fouten gemaakt, die ze onder ogen moeten zien, zegt de predikant. „Zo hebben ze vaak over moslims als ’outsiders’ gesproken, als mensen die er eigenlijk niet bijhoren en die buiten de groep staan. Dat heeft te maken met het feit dat christenen vroeger de meerderheid vormden. Maar ze moeten komen tot een nieuwe waardering van de moslims, en beseffen dat moslims nu ook hoge posities kunnen bekleden. Je behoort immers tot één volk, en God is de Schepper van alle mensen.”

Herstel van het zelfrespect en van het respect voor elkaar kan alleen als je niet exclusief, maar inclusief denkt, vindt dr. Visser. „Respect voor elkaar houdt ook in dat je ziet dat het geloof in God gemeenschappelijk is. Natuurlijk zijn er ook verschillen, maar het gemeenschappelijke moet je niet vergeten.”

Met vertegenwoordigers van de GKST sprak dr. Visser onder meer over het moeilijke vraagstuk van de wraak. Wanneer heet iets wraak, en wanneer is er sprake van zelfverdediging?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer