Organist Piet van Egmond begeleidde samenzang in circus
Op 14 april was het honderd jaar geleden dat Piet van Egmond in Amsterdam het levenslicht zag. Hij heeft als organist grote bekendheid gekregen in ons land en was onder meer de leermeester van de beroemde pianist Louis van Dijk en van Christiaan Ingelse, de organist van de Sint-Jan te Gouda.
In de dagen waarin hij en Feike Asma –die een week jonger was dan Piet van Egmond– orgelconcerten gaven waren de kerken propvol. Tenminste, als zij speelden. Ik zie me als jongen nog op de plavuizen zitten van het koor in de Sint-Pieterskerk te Utrecht omdat alle plaatsen bezet waren. Ik herinner me ook nog het concert in de Maartenskerk te Zaltbommel toen voor de restauratie van Wollferts-Heyenmannorgel Van Egmond er speelde en bij het volle werk orgeltrappers benodigde vanwege het gebrek aan windvoorziening.
Een man die van groot belang in zijn leven is geweest was de bekende dr. M. J. A. de Vrijer. Voor zijn professoraat was hij de wijkpredikant van Piet van Egmond, terwijl vader Van Egmond diaken was. Piet was catechisant van ds. De Vrijer en begeleidde de zang van de jeugdige catechisanten op het harmonium. Ook trad hij samen met ds. De Vrijer op in de Engelse kerk aan de Begijnhof bij de muzikale wijkavonden. Ds. De Vrijer speelde verdienstelijk viool en Piet van Egmond begeleidde hem op de vleugel.
Ds. De Vrijer en diens echtgenote namen in 1933 de jonge organist mee op hun reis naar Engeland en wisten te bewerkstelligen dat hij in Londen het orgel bespeelde van de Westminster Abbey, de St. Paul’s Cathedral en de Southwark Cathedral.
Zijn wonderlijkste optreden was echter niet in een kerk of kathedraal maar in een circus. Circus Sarrasani had zijn tenten opgezet in Amsterdam-Zuid, inclusief de megatent met een capaciteit voor 3000 toeschouwers waarin de voorstelling gehouden zou worden. De directeur bood de professoren en predikanten van Amsterdam een vrijkaart aan. Ds. De Vrijer nam de uitnodiging met beide handen aan, maar wilde het kaartje toch betalen. Betalen met een preek voor het circuspersoneel.
Alzo geschiedde. Op maandagmorgen 26 februari 1934 om elf uur werd de dienst gehouden waarbij ds. De Vrijer in het Duits sprak, de taal van het circuspersoneel. De zang werd op nadrukkelijk verzoek –of was het bevel?– van ds. De Vrijer begeleid door Piet van Egmond op het harmonium. Toen de pers verslag deed onder het kopje ”Een dominee in het circus” werd ook vermeld dat Piet van Egmond daar musiceerde. Er stond niet bij dat hij godsdienstige liederen had gespeeld. Dat zat Piet danig dwars. Ds. De Vrijer reageerde: „Daar moet je je niet druk over maken, want je weet dat je een goed werk hebt gedaan.”
Die avond bezocht De Vrijer volgens afspraak een gratis optreden van het circus. Namens het Nederlandsch Bijbelgenootschap overhandigde hij 150 Duitse Nieuwe Testamenten aan de artiesten. Of Van Egmond daar ook bij is geweest, weet ik niet. Misschien was hij wel met zijn miniatuurtreinen aan het spelen. Want dat was zijn tweede passie.