Kerk & religie

Evangelist Chuck Colson in kritieke toestand

LANSDOWNE – Chuck Colson zal spoedig „thuis zijn in het huis van de Heere.” Dat zei directeur Jim Liske van Prison Fellowship Ministries, waarvan Colson de oprichter was. Colson is bekend als een van de criminelen van het Watergate-schandaal in de jaren ’70. Na zeven maanden gevangenisstraf en bekering tot het christendom werd hij een gevierd evangelisch voorman.

Kerkredactie
18 April 2012 22:32Gewijzigd op 14 November 2020 20:35
Chuck Colson. Foto RD
Chuck Colson. Foto RD

Charles Wendell (‘Chuck’) Colson (80) werd 31 maart in het ziekenhuis opgenomen na een hersenbloeding. Na de operatie leek er voorzichtig sprake van herstel maar dinsdag verslechterde de situatie van Colson. Liske sprak van een „beslissende wending” in de ziekte. Zijn vrouw Patty en verdere familie van Colson zijn woensdag bijeengeroepen in het ziekenhuis.

Watergate Seven

Het Watergateschandaal ontstond begin jaren ’70. Tijdens de presidentsverkiezingen van 1972 bleken de republikeinen van zittend president Richard Nixon alle verkiezingsgeheimen te weten van hun tegenstanders, de democraten Edmund Muskie en George McGovern. Het leverde Nixon zijn tweede termijn op. Op 7 november 1972 bleek dat hij 61 procent van de stemmen had gehaald. In 1974 moest hij echter zijn ambt neerleggen omdat de mysteries van Watergate steeds verder waren ontrafeld door twee journalisten van The Washington Post. Nixon is de enige Amerikaanse president die zijn ambt moest neerleggen. Zijn opvolger Gerald Ford verleende hem gratie en ontsloeg hem zo van rechtsvervolging.

Colson, vertrouweling van de president, was lid van de commissie CREEP die de tweede termijn van Nixon veilig moest stellen. De commissie kreeg volmacht van Nixon en een beurs van 250.000 dollar om te infiltreren in de Democratische Partij.

Colson en zeven andere adviseurs van de president, de ”Watergate Seven” genoemd, werden op 1 maart 1974 aangeklaagd voor hun daden. Colson kreeg 1 tot 3 jaar gevangenisstraf en een boete van 5000 dollar. Hij zat uiteindelijk zeven maanden in Maxwell Correctional Facility in Montgomery, Alabama.

Born again

Tijdens zijn detentie las Colson ”Mere Christianity” (”Onversneden christendom”) van C. S. Lewis en bekeerde hij zich. Enkele jaren later verscheen zijn memoires met als titel ”Born again”.

Hij zette zich vanaf die tijd in voor gevangenen. De royalty’s voor zijn bestseller vloeiden terug naar zijn Prison Ministries, naar eigen zeggen de grootste non-profitorganisatie voor (ex-)gevangenen. Verder richtte hij de internetdienst BreakPoint op, waarmee hij christenen dagelijks wil bemoedigen. Ook The Chuck Colson Center for Christian Worldview ontstond onder zijn leiding.

In 2009 was hij mede-opsteller en ondertekenaar van de Manhattan Declaration. De verklaring gaat in op de waardigheid van het leven (tegen abortus), het huwelijk als vereniging van een man en een vrouw en op religieuze vrijheid.

In 2002 ondertekende hij een brief aan president George W. Bush, de ”Land Letter”, waarin een preventieve invasie in Irak op theologische gronden wordt verdedigd.

Hij heeft verschillende eredoctoraten gekregen. Hij ontving in 2008 de Citizens Medeal, de op een na hoogste presidentiële onderscheiding. In 1993 kreeg hij de prestigieuze Templetonprijs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer