Binnenland

Zeeland akkoord met ontpolderen; Kamer spreekt zich donderdag uit

MIDDELBURG – De provincie Zeeland gaat schoorvoetend akkoord met het onder water zetten van een deel van de Hedwigepolder en twee andere gebieden in de provincie. Gedeputeerde Staten schreef dat woensdag in een brief aan staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw). Vlaanderen dreigt ondertussen niet mee te betalen aan het nieuwe plan van Bleker.

Redactie digitale media
19 April 2012 06:41Gewijzigd op 14 November 2020 20:35
Foto ANP
Foto ANP

„Na een periode van zeven jaar is het zaak om de discussie tot een einde te brengen”, staat in de brief. Het provinciebestuur geeft wel aan de uitkomst van de onderhandelingen teleurstellend te vinden.

De Tweede Kamer spreekt zich donderdag uit over de toekomst van de Hedwigepolder. In de zich jarenlang voortslepende discussie over de Zeeuws-Vlaamse polder ligt er een nieuw kabinetsvoorstel voor een gedeeltelijke ontpoldering, als compensatie voor het verdiepen van de Westerschelde.

Het kabinet had beloofd de polder droog te houden, maar onder druk van de Europese Commissie en vanwege eerdere afspraken met Vlaanderen denkt staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) een compromis te hebben gevonden dat tegemoetkomt aan ieders belang.

Maar in de Tweede Kamer lijkt er te weinig steun voor het plan. Alleen regeringspartijen VVD en CDA zijn bereid zich neer te leggen bij het moeizaam tot stand gekomen compromis. Oppositiepartijen als PvdA en SP zijn tegen, de anderen zijn zeer kritisch. Gedoogpartij PVV is faliekant tegen ontpoldering en laat zich alleen overtuigen als de Zeeuwen er zelf voor kiezen.

GroenLinks baalt van die opstelling. Een referendum om te kiezen tussen twee voorstellen waarbij er toch water in de polder komt, beschouwt GroenLinks niet als een oplossing voor de Zeeuwen. De partij is bang dat de PVV door de weigering samen te werken met de oppositie uiteindelijk Bleker toch zal helpen.

Zeeland ziet moeilijkheden bij het realiseren van het nieuwe plan. Die moeilijkheden bestaan onder meer uit het verkrijgen van de private grond van Zeeland Seaports. De Zeeuwse haven wil zwart op wit de toezegging dat het geen problemen met natuurherstel gaat krijgen bij de uitbreiding van de haven. Daarnaast moet een golfterrein een andere locatie krijgen.

De provincie ziet het plan dat Bleker vrijdag presenteerde als sluitstuk van de discussie en wenst in de toekomst niet meer mee te werken aan ontpoldering. „Natuurherstel zal in de toekomst met andere maatregelen en middelen moeten worden gerealiseerd”, zo staat in de laatste alinea van de brief.

Vlaanderen

De Telegraaf meldt donderdag dat Vlaanderen weigert mee te betalen aan het gedeeltelijk ontpolderen van de Hedwigepolder. Dat kan Nederland naar schatting een strop opleveren van 62 miljoen euro. Vlaanderen zou in het oorspronkelijke Schelde-akkoord wel meebetalen, maar in dat plan was er nog sprake van het onder water zetten van de hele polder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer