Snelle camera volgt medicijnen op celniveau
ENSCHEDE (ANP) – Hoe komt een medicijn vrij in het lichaam en hoe wordt het opgenomen op celniveau? Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben, met behulp van de snelste camera ter wereld, een methode ontwikkeld om dit in kaart te brengen. Dit is een belangrijke stap in het onderzoek naar hoe medicijnen op specifieke plekken in het lichaam kunnen terechtkomen, zonder bijvoorbeeld schade aan andere delen aan te richten.
Erik Gelderblom promoveert vrijdag met zijn onderzoek aan de faculteit technische natuurwetenschappen, zo liet de Universiteit Twente woensdag weten. De snelle camera kan filmen met een snelheid van 25 miljoen afbeeldingen per seconde.
Door medicijnen in minuscule belletjes door het lichaam te sturen, kunnen ze met bijvoorbeeld ultrageluid op de plaats van bestemming geactiveerd worden. Op die manier kan een zwaar medicijn, zoals bijvoorbeeld chemotherapie bij kanker, geen schade aanrichten aan andere delen van het lichaam.
Overigens duurt het nog wel „vele jaren” voordat medicijnen echt op deze manier door het lichaam gestuurd kunnen worden. „Maar het is een mooie wetenschappelijke doorbraak dat de medicijnen nu in het lichaam gevolgd kunnen worden”, aldus een woordvoerder van de universiteit.