Aantal leden CGK neemt af met 162
AMSTERDAM – Het ledental van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) is vorig jaar met 162 gedaald. Dat blijkt uit het deze week verschenen ”Jaarboek 2012”.
Het aantal leden bedroeg per 1 januari 2012 74.286, van wie 28.762 doopleden en 45.524 belijdende leden. Een jaar eerder waren dit er respectievelijk 28.819 (-57) en 45.629 (-105).
In de CGK is al een aantal jaren sprake van een dalende lijn. In 2009 verloor het kerkverband 289 leden, in 2008 en 2007 waren dat er respectievelijk 77 en 134. In 2010 was er echter sprake van een lichte groei: 74. De geringe winst was vooral te danken aan een geboorteoverschot.
Ds. D. Quant uit Huizen schrijft in het jaaroverzicht dat de grote gemeenten steeds groter worden. „En we noteren het met dankbaarheid, want het is Gods zegen. Maar de kleine gemeenten worden niet zelden steeds kleiner – en dat geeft grote zorg. Dat er in de classis Amsterdam groei was, mag men voornamelijk toeschrijven aan de zegen op de missionaire arbeid in Amsterdam en directe omgeving.”
Grensverkeer met de Hersteld Hervormde Kerk, baptistengemeenten en evangelische gemeenten leverde ook dit jaar weer een negatief resultaat op. Het omgekeerde geldt voor de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Gereformeerden Gemeenten en de Oud Gereformeerde Gemeenten.
Er sloten zich 94 buitenkerkelijken bij de CGK aan. Aan de andere kant gaven 86 doopleden en 79 belijdende leden aan zich niet meer bij een kerk te zullen aansluiten. En niet minder dan 306 doopleden en 180 belijdende leden onttrokken zich aan de CGK. „Het geeft een totaal van 651 leden. Dat komt overeen met het ledental van een grote gemeente… en het geeft meer dan genoeg reden om vurig te bidden om een vasthouden door de Here van hen, die Hem niet meer wilden vasthouden.”
De CGK tellen per 1 januari 2012 147 dienstdoende predikanten en 66 emeriti predikanten (exclusief hoogleraren van de Theologische Universiteit Apeldoorn). Er gingen vorig jaar zes predikanten met emeritaat. Overleden zijn ds. M. den Bleker, ds. J. H. van Dijk, ds. M. J. Oosting en ds. T. H. Rutters.
Er werden vorig jaar vijf studenten van de Theologische Universiteit Apeldoorn bevestigd tot predikant in de CGK. Gezien het aantal admissiale studenten in Apeldoorn zullen er de komende jaren minder beroepbaarstellingen plaatsvinden, verwacht ds. Quant. „Dit staat haaks op het aantal emeriteringen. De kerken voelen dezelfde effecten van de bevolkingsopbouw als elders in de samenleving.”
Het aantal gemeenten nam met één af. Door de opheffing van de gemeente van Klundert tellen de CGK nu 181 plaatselijke kerken.