Buitenland

Rebellen LURD geven haven in Monrovia op

De rebellen van de LURD zullen zich terugtrekken uit het havengebied en andere delen van de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Donderdagmiddag zullen leden van de West-Afrikaanse vredesmacht hun eigen posities in kunnen innemen. Dat hebben de Amerikaanse ambassadeur in Liberia en de LURD dinsdag gezegd na een onderhoud.

Buitenlandredactie
13 August 2003 08:50Gewijzigd op 14 November 2020 00:29

De komst van de vredestroepen in de haven, geschikt voor zeeschepen, is essentieel voor het goed op gang brengen van de humanitaire hulpverlening. De rebellen weigerden aanvankelijk de haven op te geven omdat ze president Moses Blah, de opvolger van de maandag vertrokken Charles Taylor, niet vertrouwen. Ze zeiden de haven pas aan de West-Afrikaanse vredesmacht te willen overdragen als die sterk genoeg is om de haven te verdedigen tegen een eventuele opmars van Taylors troepen.

Liberianen die bij de ambassade stonden, toonden zich ongeduldig over de aanvankelijke onwil van de rebellen om de haven open te stellen. Een hongerige man is een kwaaie man en wij hebben honger”, zei de 25-jarige Solomon Blamco, die dreigde zelf de haven te bestormen. Bij de voet van een van de bruggen langs het front vuurden regeringsmilitairen waarschuwingsschoten af om honderden mensen weg te jagen die de brug over wilden om bij de haven te komen. „Iedereen heeft honger. Als we niet omkomen door geweervuur dan sterven we van de honger”, zei Sylvester Lumeh, een 35-jarige voormalige universiteitsdocent die bij de brug stond. „We moeten een kans wagen.”

De LURD-rebellen hebben dinsdag voor het eerst ook aangegeven dat zij de leiding willen in een interim-regering van het West-Afrikaanse land, nu Taylor in ballingschap is gegaan in Nigeria. „Wij waren verantwoordelijk voor de val van Charles Taylor”, aldus rebellenleider Sekou Fofana. „Wij willen dienen in de hoogste functie. Dit betekent dat wij voorzitter kunnen zijn van de interim-regering.”

Een andere rebellengroep, die bekend staat als Model, heeft dinsdag de aanval ingezet op stellingen van de regeringstroepen vlak bij het vliegveld van Monrovia, aldus minister van Defensie Daniel Chea. Het is onbekend of er slachtoffers zijn gevallen. Ook in de tweede stad van het land, Buchanan, werd er dinsdag gevochten tussen regeringsstrijders en Model-rebellen.

De maandag geïnstalleerde president Moses Blah riep de rebellengroepen dinsdag in een vraaggesprek met de BBC opnieuw op de wapens neer te leggen. Hij voerde ook overleg met een Amerikaanse commandant, wiens troepen op schepen voor de Liberiaanse kust verblijven. Washington heeft nog altijd geen besluit genomen of deze militairen voet zullen zetten op Liberiaanse grond. De VS hebben al wel gezegd humanitaire hulp te willen geven, maar in welke vorm dat gebeurt is niet duidelijk.

De Nederlandse hulporganisatie Mensen in Nood gaat noodhulp verlenen in Liberia. De hulp zal zich vooral richten op Monrovia, waar grote groepen vluchtelingen bij elkaar in een onveilige situatie zitten en geen hulp krijgen, aldus de organisatie maandag.

Mensen in Nood maakt deel uit van het Internationale Caritas Netwerk, dat een noodhulpteam naar Liberia stuurt. Uit Nederland reist Mariska Smolders naar het West-Afrikaanse land. Het team hoopt zo snel mogelijk de honderdduizenden vluchtelingen te voorzien van voedsel, drinkwater, dekens, kleding en matjes om op te slapen.

Het geweld maakt het op dit moment voor de hulporganisaties niet mogelijk de ontheemden van voldoende hulp te voorzien. De komst van de vredesmacht van Ecowas moet ertoe leiden dat de hulp snel op gang kan komen. Deze moet onder meer komen uit Sierra Leone, waar de lokale partner Caritas Monrovia noodhulpvoorraden klaar heeft staan. In de voetsporen van Ecowas zal het noodhulpteam ook de behoeften in andere gebieden inventariseren.

Blah geldt als een overgangsfiguur. In oktober zou er middels verkiezingen een nieuw overgangsbestuur moeten komen.

Het speciaal hof voor Sierra Leone, dat Taylor heeft aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden, heeft de West-Afrikaanse naties en Zuid-Afrika opgeroepen er zorg voor te dragen dat Taylor ondanks zijn ballingschap voor hof verschijnt. Het door de VN gesteunde hof kan Nigeria overigens niet dwingen Taylor uit te leveren.

„Charles Taylor was een obstakel voor vrede”, zei de 23-jarige student Emmanuel Barcon. „Nu is hij weg en willen we dat de haven opengaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer