Kerk & religie

Onrecht bron Arabische opstanden

AMSTERDAM – De Arabische revoluties zijn niet ontstaan met het doel christenen dwars te zitten. Allereerst gaat het velen om een roep om rechtvaardigheid. Dat moeten ook christenen zich aantrekken.

Van onze verslaggever
30 March 2012 23:13Gewijzigd op 14 November 2020 20:14
Dr. Bernhard Reitsma. Foto RD, Anton Dommerholt
Dr. Bernhard Reitsma. Foto RD, Anton Dommerholt

Dat betoogden vrijdag diverse sprekers op een congres over de Arabische lente en de gevolgen voor christenen in het Midden-Oosten. De bijeenkomst had plaats aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en werd georganiseerd door de VU, Evangelische Alliantie, Evangelische Zendingsalliantie en Nederlandse Zendingsraad.

Dr. Heleen Murre-van den Berg, hoogleraar aan de Universiteit Leiden, wees erop dat de opstanden niet begonnen zijn om een eind te maken aan de aanwezigheid van christenen in het Midden-Oosten. „Het is goed om hen in het oog te hebben en bezorgd over hen te zijn, maar het gaat om andere dingen. Om slechte economische omstandigheden bijvoorbeeld.”

Daarnaast gaat het onmiskenbaar om een grotere rol voor de islam, constateerde ze. „In veel landen kreeg de islam niet de publieke aandacht die hij in de ogen van velen zou moeten hebben. Maar die roep om meer islam is vaak vooral een roep om rechtvaardigheid, omdat veel mensen tegen onrecht aanlopen.”

Dr. Bernhard Reitsma, hoogleraar kerk in de context van de islam aan de VU, betoogde dat christenen die roep om rechtvaardigheid uiterst serieus moeten nemen. „Hoe reageer ik op onrecht? Ik heb het laatste jaar heel veel bezorgdheid gezien over de positie van christenen. Kijk naar de ophef die ontstond toen er kopten in Caïro gedood werden tijdens een demonstratie. Die ophef zou veel minder geweest zijn als het moslims waren. Waarom? Is het leven van een christen meer waard dan het leven van een moslim?”

Dr. Reitsma voelde zich aangesproken door Ramez Atallah, directeur van het Egyptisch Bijbelgenootschap. Deze zei eerder, onder meer in deze krant, dat kopten te vaak hebben gezwegen toen anderen het slachtoffer waren van het regime van ex-president Mubarak.

„Onrechtvaardigheid is hoe dan ook fout, ongeacht wie het betreft”, vulde dr. Reitsma vrijdag aan. „God laat het regenen over goeden en kwaden. Hij gaf Zijn Zoon toen wij nog zondaars waren.”

Behalve beide hoogleraren spraken ook de internationaal vermaarde islamkenner Colin Chapman en de van oorsprong Libanese Rima Nasrallah. De laatste ging in op de positie van vrouwen tijdens de Arabische revoluties. Zij hebben volgens haar een nadrukkelijke rol gespeeld, ook als het gaat om de roep om recht. „Vrouwen vroegen niet om rechten voor zichzelf, maar om rechtvaardigheid in het algemeen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer