Onderwijs & opvoeding

„Ouderen moeten veel argwanender worden”

„Het is gewoon schandalig dat we vanmiddag over dit onderwerp moeten praten.” Een bezoekster van de voorlichtingbijeenkomst over criminaliteit in het ontmoetingscentrum van Seniorenwelzijn Schiedam neemt geen blad voor de mond. Twaalf ouderen, elf vrouwen en één man, worden deze middag bijgepraat door Ton Kinnaer (64), eigenaar van Lyto Recherche Ondersteuning. Het is de eerste voorlichting die Kinnaer over criminaliteit bij senioren geeft. Hij behandelt dezelfde onderwerpen als gemeenten en vrijwilligers van ouderenbonden, maar heeft naar eigen zeggen een voorsprong: „Dankzij mijn recherche-ervaring ken ik de aanpak van criminelen van binnenuit.”

27 March 2012 21:01Gewijzigd op 14 November 2020 20:09
Bij geldautomaten gaat het nodige mis. Criminelen proberen vaak pasgegevens te bemachtigen. Foto ANP
Bij geldautomaten gaat het nodige mis. Criminelen proberen vaak pasgegevens te bemachtigen. Foto ANP

De presentatie begint met informatie over telefonische verkoop. Nadat Kinnaer een korte toelichting en tips heeft gegeven, komen de verhalen los. Het is een patroon dat zich bij elk onderwerp herhaalt. Een aanwezige ergert zich aan de dame die veelvuldig aan het woord is: „Zij kan beter voor de groep gaan staan.” Kinnaer probeert het geheel in goede banen te leiden. „Laten we het centraal houden. We zijn hier ook om van elkaar te leren.”

Bijna elk onderdeel wordt met een filmpje geïllustreerd. Het illegaal kopiëren van pinpasgegevens en het bemachtigen van de bijbehorende pincode bij geld- en betaalautomaten krijgen uitgebreid aandacht. „Houd één hand boven de hand waarmee u de pincode intikt. De minicamera die criminelen boven de automaat hebben geplakt, kan dan niets registreren”, benadrukt de oud-rechercheur. „Wees altijd op uw hoede en loop bij twijfel naar een andere automaat. Onze generatie is te goedgelovig, we moeten veel argwanender worden.” Sommige tips –„Zorg dat er niet te veel geld op uw betaalrekening staat”– blijken een eyeopener. „Daar heb ik nog nooit aan gedacht”, reageert een vrouw.

Een grote oplichter zei eens: Ik profiteer van de hebzucht van mensen, vertelt Kinnaer. Hij waarschuwt dan ook voor lokkertjes via e-mail en op internet. „Na één klik kan er kwaadaardige software worden geïnstalleerd die gegevens van uw computer afhaalt.” Sommige ouderen blijken huiverig voor internet. „Wat leefden we vroeger rustig, toen we ons loon in een zakje kregen.”

Het filmpje over een ‘boef’ die probeert in te breken, maakt veel tongen los. Maar na de beelden van een nagespeelde overval blijft het stil. Het is ook heftig om te zien hoe twee neppostbodes een 56-jarige vrouw toetakelen. „Het aantal overvallen op woningen is de afgelopen jaren fors gestegen. Blijf rustig als u overvallen wordt en doe wat criminelen u vragen”, drukt Kinnaer de ouderen op het hart. Hij laat de luisteraars niet gaan zonder te vertellen dat hij thuis kan komen kijken hoe het met de beveiliging is gesteld. Hij heeft een beveiligingsbedrijf achter de hand om zo nodig voorzieningen te verzorgen.

Dit is het slot van een tweeluik.
www.lyto.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer