Cultuur & boeken

Fascinerende duik in schimmige wereld van cybercriminaliteit

E-mails die in gebrekkig Engels verzoeken een bankrekening beschikbaar te stellen en skimmers die op slinkse wijze bankrekeningen plunderen: dit is de duistere wereld van cybercriminaliteit.

Pieter Ariese

26 March 2012 14:46Gewijzigd op 14 November 2020 20:07
Foto Fotolia
Foto Fotolia

In zijn boek ”Dark Market” neemt de Britse historicus en journalist Misha Glenny de lezer mee op een fascinerende tocht door de schimmige wereld die achter deze praktijken schuilgaat.

Centraal staan internetfora met klinkende namen als Carders Market en Dark Market. Het zijn community’s waarop cybercriminelen van over de hele wereld inloggen en hun handelswaar uitwisselen: creditcardgegevens, wachtwoorden, pincodes. Waar makers van skimapparatuur adverteren en fraudeurs materiaal aanschaffen dat grootschalige creditcardfraude tot een peulenschil maakt.

Een schimmige wereld, waarin illustere personen met schuilnamen als Master Splyntr, Cha0 en JiLsi de dienst uitmaken. Waarin de concurrentie en het wantrouwen enorm zijn. En waarin geheime diensten uit allerlei landen manmoedig proberen te infiltreren.

Glenny beschrijft deze wereld van binnenuit. Hij interviewde talloze hoofdrolspelers, al dan niet in de gevangenis, het voorlopige eindstation van verschillende criminelen –jonge jongens soms–, nadat de FBI met succes wist binnen te dringen in het internetforum Dark Market.

Het beeld dat Glenny schetst is even intrigerend als ontluisterend. Het speelse gemak waarmee cybercriminelen miljoenen weten binnen te slepen is angstaanjagend. Het staat in schril contrast met de grote moeite die politie en justitie hebben om deze grenzeloze criminaliteit aan te pakken.

Onvoorstelbaar is de rol van de Russische geheime dienst FSB, die cybercriminelen met rust laat zolang ze maar Amerikaanse of West-Europese slachtoffers kiezen. Even bedenkelijk is de positie van cybercriminelen in de Turkse strijd tussen seculieren en islamisten.

De auteur doet daarnaast een zorgwekkende constatering. De wereld van de cybercriminaliteit wordt na de ondergang van Carders Market en Dark Market –de laatste ging in 2008 op zwart– niet langer gedomineerd door individuen. De georganiseerde misdaad heeft cybercrime ontdekt als een uiterst lucratieve bezigheid.

Tegelijkertijd worstelen opsporingsdiensten met de aanpak. Het grensoverschreidende karakter, de culturele en juridische verschillen tussen landen, de enorme snelheid waarmee nieuwe technieken hun intrede doen: ze belemmeren nog altijd een effectieve bestrijding.

Glenny duikt diep in de materie en neemt de lezer mee op een enerverende tocht van Oekraïne naar Turkije en van Cuba naar Zuid-Duitsland. Zijn boek is een gedegen staaltje onderzoeksjournalistiek dat leest als een spannende thriller, maar tegelijkertijd een wereld blootlegt die niet langer valt te negeren. Na dit boek toets je nooit meer ondoordacht je pincode in. Een absolute aanrader voor iedereen die enigszins is geïnteresseerd in cybercriminaliteit.


Boekgegevens

”Dark Market. Cybercriminelen, cyberpolitie en onze veiligheid in een digitale wereld”, door Misha Glenny; uitg. Ambo, Amsterdam, 2011; ISBN 978 90 2632 274 7; 317 blz.; € 22,50.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer