Kerk & religie

„Vergeven kost veel, niet vergeven meer”

ELSPEET – Vergeving na een diepe kwetsing is mogelijk door Gods kracht. Vergeven kost heel veel, maar niet vergeven kost nog meer. Wie in wrok blijft steken, wordt een wrak. Ga niet voor bitter, maar –in Gods kracht– ga voor beter, dan komt er totale genezing.

Van een medewerker
26 March 2012 11:13Gewijzigd op 14 November 2020 20:07
Foto RD
Foto RD

Dat zei Heleen Quist-van Rossum zaterdag in Elspeet op de jongevrouwendag van de Hervormde Vrouwenbond.

De vrouwenbond constateerde dat bij de jongere generatie vrouwen het lidmaatschap van een vrouwenvereniging niet vanzelfsprekend meer is. Jongevrouwendagen zijn bedoeld om jongeren bij de vrouwenbond te betrekken. De dagen, waarvan de eerste vorige week zaterdag in Hardinxveld-Giessendam plaatsvond, blijken een succes. De jongevrouwendag in Elspeet werd zaterdag door meer dan 200 vrouwen bezocht. Het thema was ”Vergeving – verbittering of verbetering”.

Ds. P. J. Visser, predikant van de hervormde Noorderkerk in Amsterdam, belichtte het onderwerp vanuit de Bijbel. „Vergeving schenken is niet alleen Gods beroep zoals eens ironisch werd opgemerkt, maar het is zelfs Zijn lust en Zijn leven.” De bereidheid van God om te vergeven, is onvoorstelbaar. Na de val, nog voordat de gevallen mens zijn schuld belijdt, zoekt God Adam en Eva op en openbaart Hij de verzoening. „De Heere maakt Zich druk om vergeving, terwijl Zijn schepsel daar niet om bekommerd is. Paulus zegt dat God als het ware op de knieën ligt om mensen tot verzoening te bewegen.”

Ds. Visser wees erop hoezeer de verzoening van God en mens gekoppeld is aan de vergeving tussen christenen onderling. „Wie niet vergevingsbereid is, werpt een blokkade op tussen God en zichzelf. De vergeving moet beoefend worden in eigen kring.”

Vergeven en verzoenen zijn iets anders dan verdoezelen. Gods handelwijze in de Bijbel is altijd tegenovergesteld aan de zoet­sappige ”zand erover”-houding. „God werkt niet over de schuld heen, maar wil die juist op tafel hebben. Als boosheid en pijn over het aangedane onrecht niet worden ingeslikt, maar openlijk worden uitgesproken, komt er bevrijding van bitterheid en haat.”

Verloskundige Heleen Quist ervoer in eigen leven hoe moeilijk vergeving is. Over het onderwerp schreef zij het boekje ”Bitter of beter”.

In haar lezing benadrukte zij dat aangedaan onrecht zodanig in een mensenleven kan ingrijpen dat het leven erdoor wordt beheerst. „Als gekwetstheid wordt opgepropt, ontstaat er een bitterheid die het leven blokkeert en die gepaard gaat met lichamelijke en psychische afwijkingen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer