Buitenland

Desi Bouterse: Als ons volk amnestie wil, komt er amnestie

PARAMARIBO – Eigenlijk had de Surinaamse president Desi Bouterse erop gerekend dat hij gisteren een feestje kon gaan vieren. In plaats daarvan zit hij echter weer in het verdachten­bankje. Aanhangers van Bouterse foeteren op „die Hollanders die denken dat ze met ons kunnen sollen.”

Armand Snijders
23 March 2012 22:36Gewijzigd op 14 November 2020 20:06
Desi Bouterse. Foto EPA
Desi Bouterse. Foto EPA

Het zat Bouterse gisteren niet mee. De vergadering van het parlement over verruiming van de amnestiewet, waardoor de president als hoofdverdachte in het strafproces met betrekking tot de moorden van 8 december 1982 zijn straf zal ontlopen, ging niet door. Tegelijkertijd deelde zijn voormalige strijdmakker Ruben Rozendaal een onverwachte mokerslag uit.

Bouterse zegt zich niet druk te maken om de aantijgingen van Rozendaal. „Hij is een judas die zich laat omkopen voor een bordje linzensoep”, zo hield hij gisteren zijn aanhangers voor het parlementsgebouw in Paramaribo voor. Die waren gekomen om hun ondersteuning te betuigen voor de verruiming van de amnestie. Maar het waren niet de 8000 sympathisanten, waarop door de Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse was gerekend. Hooguit een kwart was met gecharterde bussen op komen dagen.

Bouterse erkende tijdens zijn toespraak indirect dat de op handen zijnde getuigenis van Rozendaal aanleiding was om via het parlement te proberen de amnestieregeling aan te passen. „Ik heb me nooit druk gemaakt om amnestie, want als we wilden, hadden we het al vanaf dag één gedaan. Maar toen we zagen dat ze van overal anonieme getuigen optrommelden, werd het ernstig.” Daarmee bevestigt hij wat zijn tegenstanders eerder deze week zeiden toen het voorstel werd ingediend. Zij zijn van mening dat er sprake is van paniekvoetbal van de zijde van de ex-dictator.

Bouterse blijft erbij dat het Decembermoordenstrafproces „een goed opgezette zaak is vanuit de politiek, waar Nederland een grote hand in heeft.” Zijn achterban is het daarmee eens. „Het moet afgelopen zijn met die Hollanders die denken dat ze met ons kunnen sollen”, zegt Theresia Windzak, wapperend met een partijvlag. „Suriname is geen kolonie meer, we kunnen onze eigen beslissingen nemen. Wij bemoeien ons toch ook niet met al die rare dingen die Wilders zegt? Als ons volk amnestie wil, dan komt er amnestie. Of Nederland dat nu leuk vindt of niet.”

Waarschijnlijk zal de omstreden aanpassing van de amnestie­wet in de loop van volgende week alsnog in behandeling worden genomen door het parlement. Gisteren was niet de benodigde meerderheid aanwezig, omdat enkele coalitieleden het lieten afweten. Zij zeggen eerst met hun achterban te willen overleggen. Vaststaat dat er zelfs binnen de coalitiepartijen verzet is, maar uiteindelijk zal de wet wel door het parlement komen. Of dat automatisch leidt tot het einde van het Decembermoordenproces, nog voordat er uitspraak kan worden gedaan tegen de negentien verdachten, is echter onduidelijk. Rechts­geleerden en andere deskundigen zijn het er niet met elkaar over eens.

Mocht de wet worden aangenomen, dan komt er volgens de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS) in ieder geval „een einde aan de rechtsstaat en wordt een begin gemaakt met een dictatoriaal systeem.” Voor de IRIS is het overduidelijk dat men wil proberen het proces stil te leggen.

Stanley Marica, deken van de Surinaamse orde van advocaten, is het daarmee eens. „De inmenging van de wetgevende macht in het strafproces is een absolute dieptepunt.” Parlementariër Carl Breeveld van de christelijke eenmansfractie DOE wil echter niet zo ver gaan. „Ik ben niet op voorhand tegen amnestie, maar vind de haast die wordt gemaakt niet verstandig. Het belangrijkste is dat de waarheid boven tafel komt, pas dan kan er gesproken worden over amnestie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer