Koptische Kerk wereldwijd
Wat is de Koptisch-Orthodoxe Kerk en wat leert ze?
De Koptisch-Orthodoxe Kerk is een zogenoemde oosterse (oriëntaals) orthodoxe kerk. Ze is de belangrijkste kerk van Egypte, met de zetel in Caïro. De kerk vindt haar oorsprong in het concilie van Chalcedon, dat gehouden werd in het jaar 451. Op dit concilie stonden de naturen van Christus ter discussie. Het concilie van Chalcedon sprak uit dat Christus twee naturen heeft, de goddelijke en de menselijke. De Koptisch-Orthodoxe Kerk volgde deze leerstelling niet en belijdt sindsdien dat Christus één natuur heeft. De kerk viert, net als veel oosterse kerken, het kerstfeest op 6 en 7 januari.
Hoe ziet de kerk er, wereldwijd, uit anno 2012?
De Koptisch-Orthodoxe Kerk stond tot dusver onder leiding van Shenuda III, paus van Alexandrië en patriarch van de prediking van de heilige Markus en van heel Afrika. De patriarchen van Alexandrië beschouwen zich als opvolgers van de evangelist Markus, die Alexandrië gekerstend zou hebben. Het is onduidelijk hoeveel leden de kerk wereldwijd telt. Schattingen lopen uiteen van 3 tot 10 à 11 miljoen, van wie zo’n 0,5 miljoen leden leven in de diaspora. Met de diaspora worden onder andere de Verenigde Staten en Europa bedoeld.
Wonen er ook kopten in Nederland?
Volgens schattingen wonen hier ongeveer 6000 mensen die zich rekenen tot de koptische gemeenschap. Zij zijn afkomstig uit Egypte, Sudan, Ethiopië en Eritrea. Er zijn zeven koptische parochies in Nederland. Sinds het einde van de jaren negentig werken deze parochies samen met andere christelijke gemeenschappen in Nederland. In 2005 traden ze toe tot de Raad van Kerken in Nederland.
Paus Shenuda bezocht Nederland diverse malen, de laatste keer in 2010, toen de Koptisch-Orthodoxe Kerk in Nederland haar zilveren jubileum vierde.