Rotterdam wil leerlingen langer naar school
ROTTERDAM – Nederlandse jongeren zouden tot hun 23e jaar verplicht naar school moeten als zij nog geen zogeheten startkwalificatie hebben. Dat vindt de Rotterdamse onderwijswethouder De Jonge (CDA). „De spijker op zijn kop”, noemt koepelorganisatie MBO Raad het experiment
Wethouder De Jonge zou graag in Rotterdam-Zuid willen experimenteren met een verhoging van de leerplicht, zo schrijft hij maandag in een brief aan minister Van Bijsterveldt van Onderwijs.
Directe aanleiding voor deze maatregel is de aanpak van het aantal voortijdige schoolverlaters. In Rotterdam stagneerde de daling afgelopen schooljaar, terwijl wethouder De Jonge juist met maatregelen de aanval op het vroegtijdig schoolverlaten had geopend.
In de brief pleit de wethouder voor andere maatregelen, omdat „als er geen mogelijkheid komt tot handhaving van de kwalificatieplicht boven de 18 jaar, de effecten op daling van de cijfers marginaal blijven.” Jongeren mogen pas van school als zij een startkwalificatie van minimaal vwo,
havo of mbo-niveau 2 hebben.
„De grootste groep voortijdig schoolverlaters zijn jongeren tussen 18 en 23 jaar. Het is heel moeilijk om hen toch een opleiding te laten volgen omdat ze niet meer wettelijk verplicht zijn om naar school te gaan”, aldus een woordvoerder van de MBO Raad maandag.
De Jonge wil experimenteren in wijken in Rotterdam-Zuid omdat die deel uitmaken
van het nationale programma Kwaliteitssprong Zuid. Deze wijken moeten op verschillende terreinen weer beter leefbaar worden gemaakt. Ook relatief veel jongeren daar moeten weer
terug naar school of gaan werken.
Om het verzuim van die groep aan te pakken, heeft de Rotterdamse wethouder geen dwangmiddelen tot zijn beschikking. „De afname van het voortijdig schoolverlaten in deze leeftijdsgroep is teleurstellend laag: bij de 18-jarigen was dat een schamele 1,1 procent, bij de 19-jarigen 4,2 procent. Terwijl we bij 16- en 17-jarigen het aantal uitvallers zagen verminderen met respectievelijk 37 procent en 47 procent.”
Van Bijsterveldt zegt het initiatief van de wethouder te waarderen. Maar ze roept in herinnering dat de Raad van State eerder wees op juridische belemmeringen bij een kwalificatieplicht tot 23 jaar. „Maar het kan zeker geen kwaad om gelet op de problematiek naar mogelijkheden te kijken om ook deze groep jongeren te bewegen een diploma te halen.”