Kerk & religie

Pleidooi dr. Wilschut voor fusie GKV en CGK

APELDOORN – De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) moeten binnen de kortste keren met elkaar fuseren, vindt dr. H. J. C. C. J. Wilschut. „Het gaat niet om het herkennen van elkaar in de geschiedenis, maar om de herkenning in het Woord en de belijdenis.”

Van een medewerker
16 March 2012 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 19:57
beeld GKV
beeld GKV

De gereformeerd vrijgemaakte predikant uit Smilde maakte donderdagavond van zijn hart geen moordkuil toen hij voor de studentenvereniging PFSAR in het gebouw van de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) sprak over kerkelijke eenheid.

Individualisme speelt volgens dr. Wilschut een grote rol bij de kerkelijke verdeeldheid. „De exclusieve aandacht voor de eigen groep die ten koste gaat van de aandacht voor het grote geheel, tekent het individualisme. Ik denk dat het een versmalling is van het Bijbels-reformatorische zicht op de kerk. Waar het Woord is, is de kerk, en niet waar het juiste kerkverband is”

De predikant pleitte voor een samengaan van kerken die op het fundament van Schrift en belijdenis staan. Hij ziet niets in initiatieven zoals de nationale synode –die in 2010 plaatsvond– en het manifest van eenheid 
–dat in 2009 gepresenteerd werd– omdat daar de drie Nederlandse belijdenisgeschriften niet als basis dienen.

„De credotekst van de nationale synode biedt minder dan het apostolicum en de belijdenis van Nicea. Hier is sprake van eenheid ten koste van de waarheid. De remonstranten, die zeer vrijzinnig zijn, willen ook meedoen met 
de synode, maar over welke Jezus hebben zij het?” Over het manifest van eenheid: „Sorry, ik zie Calvijn en de dopersen nog niet in één kerk zitten.”

Dr. Wilschut zei de grenzen niet strakker te willen trekken dan de belijdenis doet. „Binnen het kader van Schrift en belijdenis zijn discussie en verschil van mening mogelijk.” Hij stelde theologisch niet veel met de tweeverbondenleer te hebben, maar toonde zich bereid mensen met een tweeverbondenleer te accepteren in de kerk als ze een ruime prediking van het Evangelie voorstaan. Die prediking typeerde hij als een rijke Christus voor een arme zondaar. De predikant pleitte voor het samengaan van de CGK en de GKV. „In de CGK vind ik geestelijke herkenning.”

Tijdens zijn lezing stelde hij dat de positie van de Gereformeerde Bond cruciaal is. „Voor mijn besef blijft kerkelijke eenheid van de gereformeerde belijders in dit land kruimelwerk zolang de Gereformeerde Bond er buiten blijft staan. We zullen dan nooit verder komen dan deeloplossingen en partiële overwegingen, vermoedelijk met een paar scheurkerkjes als onvermijdelijk nevenverschijnsel erbij.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer