CNV Jongeren: Ontslagvergoeding belemmert doorstroming
UTRECHT (ANP) – Het systeem van ontslagvergoedingen mag wat betreft CNV Jongeren op de schop. Voorwaarde is wel dat werkgevers investeren in scholing van hun werknemers zodat die makkelijk van de ene naar de andere baan kunnen overstappen.
De jongerenbond stelt voor dat een onafhankelijke deskundige jaarlijks of om het jaar toetst wat iemands mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn. Stelt die vast dat er training of opleiding nodig is, dan moet de werkgever daarvoor geld en tijd beschikbaar stellen. De werknemer moet ook werk maken van zijn scholing.
Het huidige systeem van ontslagvergoedingen belemmert de doorstroming op de arbeidsmarkt, meent voorzitter IJmert Muilwijk van CNV Jongeren. „Het idee erachter is wel goed, want een ontslagvergoeding voorkomt dat mensen zomaar met lege handen komen te staan.” Maar de keerzijde is dat mensen geen vaste baan meer krijgen. „Vooral jongeren blijven hangen in tijdelijke banen. Zij kunnen daardoor moeilijk carriëre maken of een huis kopen.”
Het geld dat werkgevers nu kwijt zijn aan ontslagvergoedingen, kan beter worden gebruikt om te voorkomen dat mensen werkloos worden. „We moeten van baanzekerheid naar werkzekerheid”, stelt Muilwijk. Dat is geen nieuw idee, maar volgens hem leeft dat wel in politiek Den Haag of de top van de vakbeweging, maar nauwelijks op de werkvloer. „Voor jongeren die van het vmbo of mbo afkomen, is een vast contract nog steeds het ideaal.”
Hij ziet de oplossing in een „apk” voor werknemers (arbeidsmarkt positie keuring) door een onafhankelijke deskundige. De werkgever zorgt voor financiële mogelijkheden als de deskundige een opleiding of training nodig vindt. Dat geld wordt echt apart gezet voor de individuele werknemer. Het hoeft werkgevers niet op extra kosten te jagen, want de ontslagvergoeding kan achterwege blijven als de werkgever zijn verplichtingen nakomt. Weigert een werkgever geld te steken in de scholing, dan moet bij eventueel ontslag de gouden handdruk juist omhoog.
De werknemer moet zelf ook zorgen dat hij aantrekkelijk blijft voor de arbeidsmarkt en van de mogelijkheden tot scholing gebruikmaken. „Wie dat niet doet, moet op de blaren zitten.”