Vakbonden hekelen afschaffing ambtelijk vroegpensioen
De vakbonden voelen er niets voor om de pensioenleeftijd van ambulancepersoneel in overheidsdienst op te rekken. Uitspraken van het ministerie van Volksgezondheid, dat zinspeelt op verhoging van de pensioenleeftijd, werden woensdag door de bonden van de hand gewezen.
„Wij zijn niet blij met deze opstelling", aldus bestuurder J. Pannekoek van CNV Publieke Zaak. „Het beroep is zowel psychisch als lichamelijk dermate zwaar dat veel ambulancepersoneel nu al niet kan doorwerken tot de pensioengerechtigde leeftijd."
Werknemers van de overheidsambulances mogen vertrekken als ze 55 jaar worden. Hun collega’s bij private ambulances moeten vier jaar langer werken, tot hun 59e jaar. Zij voeren actie om hun uittredingsleeftijd te verlagen naar 57 jaar.
Directeur–generaal gezondheidszorg M. van Rijn van het ministerie stelde de pensioenleeftijd van ambtelijk ambulancepersoneel dinsdag ter discussie. Volgens het ministerie ligt het meer voor de hand de uittredingsleeftijd voor de werknemers van overheidsambulances te verhogen dan die van hun collega’s bij particuliere bedrijven te verlagen. De werkgevers van particuliere ambulances, verenigd in AmbulanceZorg Nederland (AZN), hadden het ministerie om een reactie gevraagd in het pensioenconflict.
Ook de vakbond Abvakabo houdt vast aan de pensioenleeftijd van 55 jaar voor ambtelijk ambulancepersoneel. Volgens A. Vonk van de bond is de lage pensioenleeftijd een compensatie voor het zware werk dat het ambulancepersoneel levert.
Zowel Abvakabo als CNV Publieke Zaak wijzen erop dat het ministerie van Volksgezondheid geen rol speelt in de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden van ambulancepersoneel. De vakbonden sluiten de CAO’s af met gemeenten. Volgens CNV zou het ministerie zich ook niet met de discussie moeten bemoeien.