Opinie

Poetin: Westen moet zich niet met Russische zaken bemoeien

Het Westen moet zich niet mengen in de zaken van Rusland en het land op voet van gelijkheid tegemoettreden, waarschuwt Vladimir Poetin als hij het buitenlandse beleid van Rusland uiteenzet.

1 March 2012 20:32Gewijzigd op 14 November 2020 19:41
Vladimir Poetin. Foto EPA
Vladimir Poetin. Foto EPA

Rusland maakt deel uit van een grotere wereld. We kunnen onszelf daar niet van afzonderen, en willen dat ook niet. Wat we wel willen, is consistent uitgaan van onze eigen belangen en doelen en niet van besluiten die anderen dicteren. Rusland zal een onafhankelijk buitenlands beleid blijven voeren. Veiligheid wereldwijd kan alleen bereikt worden door met Rusland samen te werken, niet door te proberen het land naar de achtergrond te dringen.

De belangrijkste principes voor een zichzelf respecterende beschaving zijn ondeelbare veiligheid voor alle staten, dat het gebruik van buitensporig geweld niet acceptabel is en dat fundamentele principes van het internationaal recht altijd gerespecteerd moeten worden. Het schenden van deze principes ontwricht internationale relaties.

Sommige acties van de VS en de NAVO zijn in strijd met de logica van moderne ontwikkeling. Dit is het geval als een uitbreiding van de NAVO plaatsing inhoudt van nieuwe militaire infrastructuur met plannen uit de koker van de VS om in Europa een raketschild op te zetten. Het concept voor onze nieuwe relaties met de NAVO is nog niet definitief. We zijn echter bang dat het bondgenootschap ons voor feiten plaatst die averechts werken voor het opbouwen van wederzijds vertrouwen. Het lijkt erop dat sommige leden van de NAVO, vooral de VS, een eigenaardige opvatting van veiligheid hebben ontwikkeld, die anders is dan die van ons. De Amerikanen zijn geobsedeerd door het idee dat ze volstrekt onkwetsbaar moeten worden. Deze utopische gedachte is de wortel van het probleem.

Syrië en Iran

Een jaar geleden was de wereld getuige van een nieuw fenomeen: de Arabische lente. Aanvankelijk overheerste de hoop op positieve veranderingen. Het werd echter al snel duidelijk dat in plaats van op te komen voor democratie er geprobeerd werd om van een vijand af te komen en een staatsgreep op te zetten. Een aantal landen heeft het Libische regime aan de kant gezet door onder het mom van humanitaire hulp het luchtwapen te gebruiken. Dat had alleen maar als gevolg dat de ene dominante macht plaatsmaakte voor een andere, nog agressievere dominante macht.

Niemand mag toestemming krijgen om het Libiëscenario in Syrië toe te passen. De internationale gemeenschap moet zich inzetten voor interne verzoening in Syrië. Het is belangrijk om het geweld zo snel mogelijk een halt toe te roepen, ongeacht wie het veroorzaakt. Er moet een nationale dialoog op gang komen zonder voorwaarden vooraf of buitenlandse inmenging.

Het hoofddoel moet zijn een totale burgeroorlog te voorkomen. De Russische diplomatie heeft zich daarvoor ingezet en zal dat blijven doen. Voor de gewapende oppositie gelden dezelfde eisen als voor de regering, met name dat militaire eenheden uit de steden teruggetrokken moeten worden. Het hoofddoel voor Rusland is dat we burgers willen beschermen.

De ontwikkelingen in de Arabische wereld zijn leerzaam. Ze tonen aan dat de poging om democratie met geweld op te leggen tegenstrijdige resultaten kan opleveren – en vaak daadwerkelijk oplevert.

Op dit moment staat Iran in het middelpunt van internationale belangstelling. Het behoeft geen betoog dat Rusland bezorgd is over de groeiende dreiging van een aanval op Iran. De consequenties van zo’n aanval zullen desastreus zijn en niet te overzien. Deze kwestie moet met vreedzame middelen opgelost worden. Ons voorstel is om het recht van Iran om een nucleair programma te ontwikkelen te erkennen, inclusief het recht om uranium te verrijken. In ruil hiervoor moeten alle Iraanse nucleaire activiteiten onder betrouwbaar en uitgebreid toezicht van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) komen te staan. Als dat gebeurd is, moeten alle sancties tegen Iran worden opgeschort.

De laatste jaren is er veel gedaan om de relaties tussen Rusland en Amerika te ontwikkelen. Toch gaat het nog steeds op en neer. Het probleem is dat de politieke dialoog en samenwerking niet rusten op solide economische grondslagen. Het huidige niveau van de wederzijdse handel ligt nog ver onder de economische potenties. Hetzelfde geldt voor de wederzijdse investeringen. Er moet nog een veiligheidsnet gecreëerd worden dat onze betrekkingen tegen ups en downs kan beschermen.

De regelmatige pogingen van de VS om als ”politiek ingenieur” op te treden, onder meer in regio’s die traditioneel voor ons belangrijk zijn, dragen ook niet bij aan de groei van het wederzijdse begrip. We zijn bereid om een doorbraak te realiseren in onze relaties met de VS. Maar wel op voorwaarde dat de Amerikanen zich laten leiden door principes van gelijk en wederzijds respectvol partnerschap.

De auteur is minister-president van Rusland. Een uitgebreide Engelstalige versie van dit artikel is verschenen in Moscow News.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer