Kerk & religie

„In pastoraat is er geen lastige puber”

AMSTERDAM – In de puberteit komen bij christelijke jongeren de zaken op scherp te staan. Er wellen moeilijk vragen op: Waarom leef ik? Wat is mijn roeping? Jezus nam voor zulke vragen uitgebreid de tijd.

Kerkredactie
29 February 2012 10:16Gewijzigd op 14 November 2020 19:38
Foto ANP
Foto ANP

Zo zet het ”Handboek voor kinder- en jeugdpastoraat” in. In dit boek (uitg. Buijten & Schipperheijn, Amsterdam; het vierde deel in de reek ”Werken in de Kerk”) gaan de jongerenwerkers Corien Rietberg en Corjan Matsinger na waar leemten liggen in het jeugdpastoraat. Tal van thema’s komen langs: de plaats van jongeren in de kerk, hun zelfbeeld, de rol van leeftijdsgenoten, seksualiteit, internetpastoraat, echtscheiding, rouw, vermoedens van mishandeling, occultisme, verslavingen en depressiviteit.

Het handboek wijst erop dat Jezus geen lastige pubers ziet, evenmin een verwend rijk kind. Hij ziet een mens voor Zich. Jezus ontmoet jongeren, gaat het gesprek met hen aan, stelt verdiepingsvragen, geeft praktische antwoorden, daagt uit om Zijn geboden te houden.

Pastoraat aan volwassenen en pastoraat aan jongeren zijn verschillende dingen. Jongeren zitten in de meest turbulente fase van hun leven. Het leven wordt beheerst door lichamelijke verandering, school- en beroepskeuzes, een zoektocht naar identiteit. Pastoraat vraagt dan geduld en inlevingsvermogen.

Jongeren hebben behoefte aan rolmodellen, identificatiefiguren, aan mensen aan wie zij zich kunnen spiegelen, die ze vertrouwen, mensen bij wie ze terechtkunnen met hun vragen. Een gouden kans voor pastoraat, als jeugdleiders en ambtsdragers maar bereid zijn om het te zien.

In het pastorale contact met de jongeren gaat het om enkele vuistregels. Het gaat om de ander, niet om jou; Het draait om luisteren, niet om praten; Het draait om goede vragen, niet om sluitende antwoorden; Het draait om eerlijkheid, niet om perfectie. De ‘pastor’ moet bereid zijn iets van zichzelf te laten zien. „Communicatie is tweerichtingsverkeer. Wees eerlijk over jouw vragen en twijfels. Durf enthousiast te zijn over jouw passies. Het kan jongeren helpen hun eigen moeite te delen als jij iets kunt delen over die van jou.”

„Voor veel jongeren is chatten, hyven of e-mailen dé manier om te communiceren. Veel contacten van jongeren onderling gaan via internet. (…) Een unieke kans dus om met jongeren in contact te komen.” Een gesprek kan erg stroef verlopen, maar via een sociaal medium als MSN blijkt het opeens wel te kunnen. „Waar jongeren in het een-op-eengesprek gesloten zijn, kletsen ze je op internet de oren van het hoofd.”

Daar schuilt soms ook een gevaar in. Door de anonimiteit die jongeren op internet ervaren, delen jongeren sneller persoonlijke dingen. „Misschien zelfs wel meer dan ze eigenlijk zouden willen. Wees je daarvan bewust, en benoem dat.”

De schrijvers van dit boek komen uit kringen van Chris (christelijke kindertelefoon), De Hoop (evangelische hulpverleningsinstantie), Youth for Christ (evangelische jongerenorganisatie) en Dit Koningskind (gereformeerde oudervereniging voor mensen met een beperking).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer