Rutte: eurozone staat er stuk beter voor
DEN HAAG (ANP) – De eurozone staat er een stuk beter voor dan aan het begin van de eurocrisis anderhalf jaar geleden. Wel vormt een mogelijk Grieks faillissement nog altijd een groot risico voor de eurolanden. Dat zei premier Mark Rutte dinsdag in een Kamerdebat over het reddingspakket van 130 miljard euro aan leningen aan Griekenland.
Rutte zei dat de besluiten van de 17 eurolanden van groot belang zijn geweest om de schuldencrisis in de hand te houden, ook al is Griekenland er nog niet bovenop. „De afgrond is nog wel zichtbaar, maar ze kijken er niet meer in.” Hij vindt het reddingspakket euro voor Griekenland acceptabel. „Ik zie risico’s, maar alles afwegend is het verantwoord.”
Rutte kreeg steun van een ruime meerderheid in de Kamer van de regeringspartijen VVD en CDA en van de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66. „Het is een dun en wankel geheel, maar het is beter dan als het niet zou zijn gelukt”, zei PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk. VVD-Kamerlid Mark Harbers ging „zonder vreugde” akkoord met wat hij noemde een „noodzakelijke stap.”
Een aantal Kamerleden benadrukte dat Europa de Grieken nu ook moet helpen om economisch weer te groeien. Europese landbouwsubsidies die nu naar Franse boeren gaan, kunnen beter worden ingezet om de jeugdwerkloosheid in Griekenland te bestrijden, stelde Plasterk voor.
Rutte sloot zich daar helemaal bij aan. „We moeten stoppen met het rondpompen van geld tussen rijke landen die prima hun eigen groei en fietspaden kunnen financieren.” Griekenland en Spanje is overigens al miljarden aan steun voor werkgelegenheid toegezegd. In die landen is de jeugdwerkloosheid bijzonder hoog.
Rutte zei verder dat het referendum in Ierland over nieuwe strengere begrotingsregels niet hoeft te leiden tot een vertraging bij het in werking treden van het begrotingspact. Als 12 landen het hebben geratificeerd treedt het gewoon in werking, aldus de premier.
Een boycot van Nederlandse producten door de Grieken is voor Rutte „niet aanvaardbaar.” De Griekse consumentenbond riep onlangs op tot een boycot van Nederlandse en Duitse producten, omdat die twee landen in de eurozone het strengst zijn voor de Grieken.
Nederland steunt verder Herman Van Rompuy, die nog een termijn EU-president wil zijn. De Belg beschikt volgens Rutte over een belangrijke combinatie van „wijsheid en bescheidenheid.”