Commentaar: Meeleven en voorbede doen
Het nieuws over de gezondheidstoestand van prins Friso kwam vrijdag hard aan. De situatie is zeer ernstig. De schade die het skiongeluk, vrijdag een week geleden, medisch gezien heeft aangericht, is groter dan we vreesden. De prins ligt in coma en niemand weet of en zo ja wanneer en hoe hij daaruit ontwaakt.
De Rijksvoorlichtingsdienst heeft de media gevraagd om de koninklijke familie met rust te laten zodat ze buiten de publiciteit een goede manier kunnen vinden om de nu ontstane situatie te verwerken.
De NOS heeft al aangegeven dit verzoek van de koninklijke familie te zullen respecteren. Een waardig besluit.
Ook het feit dat premier Rutte zijn wintersportvakantie heeft afgebroken, getuigt van respect.
De meelevende reacties van diverse politieke leiders in ons land doen weldadig aan in een steeds harder wordend politiek klimaat. Het is goed om te zien dat ons land zich, ondanks alle verschillen, in deze tijden weet te verenigen rond de koninklijke familie.
Voor de media zijn er trouwens de nodige lessen te trekken uit wat er de afgelopen week allemaal is gebeurd. Juist als het gaat om de gezondheidssituatie van een lid van de koninklijke familie is het uiterst moeilijk om als nieuwsmedium een goede koers te varen. De weinige officiële informatie maakt goede verslaglegging moeilijk. En dus is de verleiding groot om allerlei officieuze bronnen op te voeren, of dat wat zij melden door te geven aan kijkers en lezers.
Als er zo weinig officieel nieuws is, is ook de verleiding om te speculeren groot. Het ene zinnetje van de Rijksvoorlichtingsdienst, dat prins Friso „stabiel maar niet buiten levensgevaar” was, is tot in het oneindige bekeken en becommentarieerd. Maar naar nu blijkt, zitten de meeste interpretaties die er van die paar woorden gegeven zijn, er wel op de een of andere manier naast.
De vraag van de koninklijke familie om haar privacy te respecteren, moet voor de media dan ook meer een opdracht zijn dan een verzoek. Het komt nu aan op het beheersen van allerlei journalistieke impulsen die uiteindelijk niemand verder helpen, zeker de koninklijke familie niet. Op dit moment kunnen we ons medeleven niet beter tonen dan door ons te onthouden van speculatie en ver weg te blijven bij berichtgeving die ingegeven is door sensatie.
Morgen is het zondag en zal er in alle kerken in het land voorbede gedaan worden voor de prins, zijn gezin, de familie en voor onze koningin. Wat zij de afgelopen jaren te dragen gekregen heeft, is zeer zwaar. Haar ouders overleden, haar man ontviel haar en tijdens de viering van Koninginnedag in 2009 in Apeldoorn was er een aanslag op haar leven. En nu dit vreselijke ongeluk van haar zoon.
Het was haar grote kracht dat koningin Beatrix in moeilijke tijden haar verdriet niet verborg. Juist daardoor stond en staat zij ons, ondanks haar hoge ambt, zeer na.
Onze wens is dat de koninklijke familie de komende tijd kracht mag vinden in de bekende woorden uit het zesde couplet van ons volkslied: „Mijn Schild ende betrouwen, zijt gij o God mijn Heer’; Op U zo wil ik bouwen, verlaat mij nimmermeer.”