Opinie

Commentaar: Meeleven met koninklijk familie zonder sensatie

Het skiongeval dat prins Friso vrijdag overkwam, heeft heel Nederland aangegrepen. Zelfs de meest fervente republikein blijft er niet onberoerd onder. En begrijpelijk. Wie de beelden van de zichtbaar aangedane koningin Beatrix en prinses Mabel bij hun aankomst bij het ziekenhuis van Innsbruck even op zich laat inwerken, zal begaan zijn met de koninklijke familie, die in grote zorg verkeert.

20 February 2012 12:04Gewijzigd op 14 November 2020 19:28
Koningin Beatrix en prinses Mabel komen zaterdagmiddag aan bij het ziekenhuis in Innsbruck. Foto ANP
Koningin Beatrix en prinses Mabel komen zaterdagmiddag aan bij het ziekenhuis in Innsbruck. Foto ANP

Het verdriet treft allereerst prinses Mabel en haar twee dochtertjes. Grote vraag voor hen is of hun man en vader mag blijven leven en zo ja, of hij dan geheel herstelt. Daarover is op dit moment nog niets te zeggen.

Maar ook voor de koningin zijn de gebeurtenissen diep ingrijpend. Juist de laatste tien jaar heeft zij veel verdriet meegemaakt. In korte tijd verloor ze haar beide ouders en –nog nader– haar eigen man, aan wie ze zich zeer verbonden wist. Dat waren zware slagen.

Ondertussen zag zij de samenleving verharden, wat haar veel zorg gaf. Getuige haar kersttoespraken raakten die ontwikkeling haar diep. Met name bij de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn in 2009 werd zichtbaar dat de gebeurtenissen bij de vorstin emotioneel diepe sporen trokken.

Voor elke moeder moet een ongeval zoals dat prins Friso overkwam heel ingrijpend zijn. En zeker tegen de achtergrond van bovengenoemde feiten is wat er vrijdag gebeurde voor de 74-jarige vorstin heel zwaar. Meeleven en gebed voor haar en haar familie zijn daarom zeker op hun plaats.

Om dat meeleven mogelijk te maken, is goede informatie van belang. Dat de media dus gedurig aandacht geven aan de gezondheidstoestand van de prins, is zeker van belang. Maar informeren waardoor meeleven gestimuleerd wordt, is iets anders dan speculeren en filosoferen op grond van hypotheses.

Om welke reden dan ook kozen de staf van het ziekenhuis in Innsbruck en de Rijksvoorlichtingsdienst er de achterliggende dagen voor om slechts heel beperkt informatie te geven.

NRC Handelsblad bracht echter 
zaterdag een verslag van een infor­matief, collegiaal gesprek tussen 
een Nederlandse neuroloog en de specialist die de prins behandelt. Of de Hollandse arts strikt genomen daarmee de regels van het medisch beroepsgeheim heeft geschonden, valt te bezien. Immers hijzelf behandelt de prins niet.

De bedoeling van de Nederlandse arts was geruchtenvorming tegen te gaan. Maar met het doorgeven van die informatie heeft hij juist het tegendeel bereikt, mede omdat de woordvoerder van het ziekenhuis in Innsbruck de mededelingen weer tegen­spreekt. Het beeld bij het publiek is dus niet helderder, maar juist diffuser geworden.

Meeleven doet goed. Ook de koningin heeft laten weten geroerd te zijn door de steunbetuigingen die ze uit alle lagen van de bevolking krijgt. Maar meeleven dat zich uit in sensatiezucht, is geen meeleven. Dat verergert juist het verdriet.

Wie er nu wil zijn voor de koninklijke familie, blijft op de achtergrond en doet niet mee aan geruchtvorming. Integendeel, die neemt haar juist in gedachten en in de gebeden mee. Dat is genoeg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer