Bijna kwart bezoekers kerkennacht onkerkelijk
AMERSFOORT – Bijna een kwart van de bezoekers van de zogeheten kerkennacht is onkerkelijk. Dat blijkt uit een onderzoek dat vrijdag in Amersfoort werd gepresenteerd.
Het onderzoek onder leiding van prof. dr. Henk de Roest, hoogleraar praktische theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit, en dr. Elpine de Boer, godsdienstpsycholoog aan de Universiteit van Leiden, werd gehouden onder ruim 1700 bezoekers en vrijwilligers van de kerkennacht in 2011.
Tijdens de tweejaarlijkse kerkennacht openen kerken ’s avonds en ’s nachts hun deuren met een programma met onder andere zang, meditatie, (leken-)preken, dans, theater, bezinning, ontmoeting en muziek.
Bijna 24 procent van de bezoekers zegt geen kerkelijke binding te hebben. Ongeveer 30 procent duidt zich aan als rooms-katholiek. Bijna 40 procent noemt zich protestants. 13,8 procent ziet zichzelf als algemeen religieus. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers is 55 jaar.
Bezoekers waarderen de kerkennacht overwegend positief. Ze vinden de activiteit speciaal vanwege de „bezinning, de verbondenheid en het contact met God, het Hogere en/of een hogere macht.” Verder waarderen de bezoekers de sfeer, die vooral met de ruimte te maken heeft en met het gegeven dat de kerkennacht ’s avonds of ’s nachts plaatsvindt. Slechts 2 procent van hen noemt de activiteit „niet zo speciaal.”
Een groot deel van de bezoekers geeft aan dat de kerkennacht hen nieuwsgierig heeft gemaakt naar de betekenis van het kerkgebouw en van religieuze symbolen (bijna 40 procent). Ook zegt 20 procent geïnteresseerd te zijn in „nieuwe vormen van kerk zijn.”
Uit de enquête blijkt dat bij iets minder dan de helft van de bezoekers het beeld dat ze hebben van de kerk is versterkt. Bij 56,4 procent is dat niet beïnvloed.
Van de vrijwilligers zeg 84 procent dat de kerkennacht de oecumene heeft versterkt, omdat zij contact hebben gelegd met mensen van andere kerken en organisaties.
Volgens prof. De Roest past de positieve waardering voor de kerkennacht bij de veranderende bindingspatronen in de samenleving. „Mensen zoeken naar momenten van bezinning, naar spirituele beleving en naar nieuwe vormen van verbinding. De kerkennacht past daar qua organisatievorm bij.”
De werkgroep kerkennacht wil, naar aanleiding van de uitkomst van de enquête, buitenkerkelijken en jongeren nadrukkelijker te betrekken bij de organisatie, zei secretaris Hanny de Kruijf. Ook wil hij suggesties voor activiteiten of thema’s aanreiken aan kerken. De volgende kerkennacht is in juni 2013.