Vaticaan roept politici op tot oppositie
Nog geen twee uur nadat een document van de congregatie voor de geloofsleer over het homohuwelijk uitkwam, protesteerden donderdag ongeveer twintig mensen bij de grens van Vaticaanstad. Het document veroordeelt onomwonden alle samenlevingsvormen tussen homoseksuelen, waaronder het homohuwelijk. „Katholieke politici zijn verplicht zich te verzetten tegen de wettelijke erkenning van homoseksuele verbintenissen”, stelt het twaalf pagina’s tellende boekje.
Dat de Rooms-Katholieke Kerk de homoseksuele praktijk afkeurt is niet nieuw, wel dat ze zich expliciet keert tegen wetgeving die homoseksuele samenlevingsvormen legaliseert. De Duitse kardinaal Joseph Ratzinger, het hoofd van de congregatie en officieel medeauteur van het document, heeft met name wetgeving op het oog die in verschillende landen in voorbereiding is. Vandaar dat het document de titel ”Overwegingen betreffende voorstellen om homoseksuele verbintenissen te legaliseren” meekreeg.
Het document doet echter ook een krachtige oproep aan politici in landen waar het homohuwelijk al een feit is, waaronder Nederland. „Duidelijke en krachtige oppositie is een plicht in landen waar homoseksuele verbintenissen wettelijk zijn erkend”, staat in het document. De tekst geeft ook aan waarom het volgens de Rooms-Katholieke Kerk gerechtvaardigd is om zich als parlementariër te verzetten. „Elke door mensen gemaakte wet is rechtmatig zolang zij overeenkomt met de natuurwet.”
Juist de politieke gevolgen die het document kan hebben, maken de demonstranten vlak bij de Sint-Pieter woedend. Zij vinden dat de scheiding van kerk en staat wordt geschonden. „Het is een grote fout van het Vaticaan”, zegt de voorzitter van de Italiaanse homobeweging, „omdat principes worden vergeleken met verantwoordelijkheid.” Twee politici van de libertijnse politieke partij Italiaanse Radicalen zeggen dat ze eerder die dag een verzoekschrift bij het openbaar ministerie hebben ingediend tegen Vaticaanstad om te onderzoeken of de pauselijke staat een misdrijf begaat met het uitbrengen van het document. Homoseksualiteit wordt in het document onder andere „afwijkend gedrag” en „objectieve stoornis” genoemd. „De EU moet de uitnodiging aan de paus intrekken om te spreken voor het Europees Parlement”, meent europarlementariër Maurizio Turco. Achter hem staat een jongeman met een wit T-shirt waarop staat ”No Taliban, No Vatican”.
Ook de atheïstische groepering ”No God” is aanwezig met twee zwijgzame heren en een spandoek. De demonstranten proberen aan het eind van de ochtend een uitval te doen naar het Sint-Pietersplein, wat de openbare begrenzing is van Vaticaanstad. De politie hoeft weinig moeite te doen hen tegen te houden. Dat hoort allemaal bij dit kleine mediaspektakel. Aurelio Mancuso, de tweede man van de homobeweging, probeert nog de oecumenische kaart te spelen: „Met dit document benadrukt Ratzinger de verwijdering tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de protestantse kerken.”
Het is niet de eerste keer dat de Rooms-Katholieke Kerk zich uitspreekt over homoseksualiteit. Onder het pontificaat van Johannes Paulus II, maar ook daarvoor, hebben paus en verschillende bestuursonderdelen van de Heilige Stoel de homoseksuele praktijk afgekeurd. Ook de catechismus van de RK-Kerk spreekt duidelijke taal: „Homoseksuele handelingen gaan in tegen de natuurwet. (…) Onder geen enkele omstandigheid kunnen ze worden goedgekeurd.” Dat de homofiele neiging bestaat, wordt niet ontkend. Maar homoseksuelen moeten zich onthouden van seksuele omgang.
Dit standpunt komt terug in het document van donderdag, waarin wordt benadrukt dat het huwelijk een verbond is tussen man en vrouw. God, zo gaat het document verder, wilde dat dit verbond deel uitmaakte van Zijn schepping. In dit verband wordt Genesis 1:28 aangehaald: „Weest vruchtbaar en vermenigvuldigt, en vervult de aarde.” Ook al is kunstmatige voortplanting tegenwoordig mogelijk, dan nog is een homoseksueel stel volgens het document niet in staat „om op een juiste manier voor nageslacht te zorgen.”
Ook adoptie door homoseksuele stellen wordt krachtig afgewezen. Dat zou „geweld aandoen aan deze kinderen” omdat een homoseksuele omgeving „niet bevorderlijk is voor hun volle ontwikkeling als mens.” De consequentie van het homohuwelijk is dat het instituut huwelijk wordt ondermijnd, onderstrepen de opstellers van het document, dat door Johannes Paulus II werd goedgekeurd. „Het huwelijk wordt ontdaan van zijn essentiële verbanden: voortplanting en de opvoeding van kinderen.” Voor de Rooms-Katholieke Kerk speelt daarbij mee dat het huwelijk een sacrament is. Bovendien zou wetgeving die homoseksualiteit legaliseert homoseksuelen aanmoedigen voor hun geaardheid uit te komen of zelfs op zoek te gaan naar een partner.